Házőrző Rovio

2010.11.16. 06:00 ferenck

Népszerű a „csináld magad robotika.” A barkácsoló hajlammal megáldott felhasználó megvásárolja a gépet, aztán otthon addig szöszmötöl rajta, amíg valami egészen pofás és hasznos nem lesz belőle. Például házőrző, repülő szerkezet, akármi.

Ezek a masinák viszonylag olcsón, akár játékboltok polcairól beszerezhetők. A vásárlónak nem kell többezer dollárt kifizetnie értük, mint a hadászatból hétköznapi használatba került biztonsági termékekért; már száz dollárért is talál érdekességet. Például háromszázért papagájdrónt, majd bütyköli, bütyköli, egyre szebben repül, miközben óvó szemét környezetére veti, és azonnal jelzi, ha a megszokottól eltérőt észlel.

Hobbirobotika és biztonsági technológiák

Esetleg olyan remekül dolgozunk rajta, hogy a fejlesztés termékké lesz, és rövidesen azt árulják hasonló alacsony áron. Egyre több otthoni barkácsoló, kis költségvetéssel dolgozó cég munkái kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Buzog az innováció, robotok és mesterséges intelligenciák mind gyakrabban kerülnek boltokba, háztartásokba, játékszobákba. A gépeknek, rendszereknek mozogniuk sem kell mindig, például lehetnek mozgóképeket, hangokat bizonyos alakzatok megjelenésekor elemző, videókamerához passzintott mesterségesintelligencia-algoritmusok is.

Legyen szó papagájról, okos algoritmusról, vagy kerekes járműről, a biztonság, otthonunk védelme az egyik legnépszerűbb alkalmazási terület, és a legfontosabb szempont, hogy a gépek lehetőleg akkor is álljanak kapcsolatban gazdáikkal, ha éppen senki sincs a négy fal között.

A robotizált házőrzés immáron nem a gazdagok privilégiuma, a lakosság mind szélesebb rétegei számára elérhető szolgáltatás, vagy – a legújabb trendeknek, piaci mozgásoknak megfelelően – megvásárolható gép. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezeknek a szerkezeteknek, rendszereknek általában nem féltve őrzött, hét pecsétes titkokra, államfők tartózkodási helyére, milliárdos kastélyokra, hanem átlagpolgárok otthonaira kell vigyázniuk.

Rovio a Mátrixban

A Robodance honlapon letölthető szoftver az egyik legeredetibb házőrzőt, Rovio-t és más robotokat működtet. A vezeték nélküli hálózathoz mobil webkamerán keresztül csatlakozó, távirányított szerkezet tetszés szerint módosítható, feljavítható. A WowWee csoport háromkerekes platformját bárki megvásárolhatja, 170 dollárért árulják az amerikai játékboltokban, bárki hozzányúlhat; legismertebb változata a honlapot működtető Robert Oschler, floridai programozó munkája.

Állítása szerint akárhol lehet, otthonát bármikor képes figyelni, elég bekapcsolni a laptopját, felcsatlakozni az internetre, és máris látja, mi történik a lakásában. Kép- és hangüzenetet küldhet haza, elvileg rászólhat a betörőkre, a lényeg, hogy tetszés szerint odanézhet, és ha gyanúsat észlel, Rovionak hála, időben tudja hívni a rendőröket.

Oschler az eredeti szoftvert néhány változtatással alaposan feljavította. Nőtt a programozási lehetőségek száma, Rovio több útvonalon járhatja be a lakást, jobb az audió- és a videóminőség. Legkülönösebb újításként, a robotot headsethez csatlakoztatta, így agyának elektromos aktivitását szintén képes monitorozni, a robot a fejlesztő mozgásával szinkronban tud cselekedni.

„Ha balra fordítom a fejemet, Rovio balra lép” – magyarázza Oschler. – „Olyan az egész, mint a Mátrix.”

Rovio más fejlesztők körében is népszerű. Peter Rodmer, az online RoboCommunity közösség vezetője és társai vele és más játékrobotokkal egyaránt kísérleteznek, barkácsolnak rajtuk. Egy kínai robotikus, Qiaosong Wang például tűzdetektáló és -oltó megoldásokkal gazdagította a rendszert.

3 komment

Címkék: robotok mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr22451113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_wood_ 2010.11.16. 10:21:03

ez valami csudálatos, hogy a srác balra néz, akkor a robot is fordul, ám a monitor továbbra is a srác előtt van.

megmosolyogtam, ahogy a srác a videón a szeme sarkából figyeli, hogy működik-e a csudahasznos fícsör...

A Leander-tölgyi M-Bear 2010.11.16. 10:40:12

A http://www.skynet.com-ról nemsokára lesz letölthető lesz egy militáns szoftvercsomag is, aminek segítségével még egymással is kapcsolatba tudnak lépni majd a műanyag állatkáitok :)

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.11.16. 11:02:23

émmá aszvárom, amikó olyan fejlett lessz a elektronika meg a net, hogy má nemibetegséget is kaphatsz cyberszeksz aakalmával..
üdv
Laci Today
-egy hétköznapi lacilap, a humor hevében-
süti beállítások módosítása