RoboSapien, FemiSapien és társaik

2011.02.28. 06:00 ferenck

Az angol születésű Mark Tilden a világ egyik legismertebb és legvitatottabb robotikusa. Előbb a kanadai Waterloo Egyetemen (Ontario állam), majd a Los Alamosi Nemzeti Laboratóriumban tevékenykedett. A Tomb Raider robotjeleneteinél szaktanácsadóként közreműködött.

Jelenleg a hongkongi Wow Wee cég kötelékében dolgozik. Biológiailag inspirált gépeket fejleszt: amőbával kezdte, RoboSapien, FemiSapien és társaik után Joebotnál tart most.

BEAM

Az új-mexikói Los Alamosban különös önfenntartó robotokat készített: többek között kicsi rovarszerű példányokat, vagy éppen toronyforma lépegetőket. A gépi értelem ne egyfajta beépített alapintelligenciából, hanem magától fejlődjön ki – vallja.

Tilden dolgozta ki a Rodney Brooks munkásságára szintén jellemző BEAM-elméletet, biológia, elektronika, esztétika (aesthetics) és mechanika szintézisét, illetve a fejlesztések alapját adó mechanizmust. Mikroprocesszorok helyett analóg áramkörök használatát, minimális elektronikát, természetes minták követését javasolja. Annak ellenére, hogy jócskán eltér a gépek mérete és formája, mégis a rovarok a leggyakoribb modellek. (Akárcsak Brooks-nál. Még egy közös vonás: mindketten médiasztárok…)

Agyatlan teremtmények

Az irányítást nem nagy processzorok végzik, a robotokat a legtöbb feladat végrehajtásához elegendő egyszerű függvények és szenzorok mozgatják. Felejtsük el az agyat, inkább a hatás-reakció mechanizmusra összpontosítsunk helyette – sugallja Tilden. Gépei mégis meglepően bonyolult munkákat képesek elvégezni, környezetükkel (agy helyett) ideghálókkal kommunikálnak. Lényeg, hogy maguktól és magukért kell fejlődniük.
A konstrukciókhoz hulladéktermékeket is hasznosít, dolgoz újra. Legszívesebben napenergiával működtetné valamennyit.

„Az ötlet mögötti tudomány a mesterséges intelligencia, a mesterséges élet, az evolúciós biológia és a genetikus algoritmusok kurrens elméleteiből ered” – magyarázza. – „Úgy tűnik, a nagy és bonyolult robotok nem működnek igazán, tehát, az anyatermészet biológiai mintájához hasonlóan, miért ne próbálkozzunk olyan gépekkel, melyek eleinte kevés adottsággal rendelkeznek, de egyre összetettebb rendszerekké fejleszthetők? Az elképzeléssel az a gond, hogy az elkövetkező években még képtelenek leszünk létrehozni a hozzá szükséges önreprodukáló robotokat.”

Egyelőre csak az ember képes reprodukálni a gépet, és az álom megvalósulásához minél több kreatív tervezőt felsorakoztató újabb megmérettetéseket kell szervezni. Például a – Tildent is tagjai között tudó – Kanadai Robot Társaság égisze alatt.

A Hongkong-kapcsolat

Lassan egy évtizede dolgozik a Wow Wee-nek. „A Discovery Channel-en láttam, felvettem vele a kapcsolatot, küldtem neki egy repülőjegyet, találkoztunk; a többi már történelem” – meséli a hongkongi céget igazgató Peter Yanofsky. – „Családtagnak számít. Ritka és örömteli esemény olyan emberekkel megismerkedni, mint Mark.”

„Jó dolgok a játékok” – így Tilden. – „Azt bizonyítják, hogy nem csak tudományos alkalmazások léteznek. Meg azt is, hogy akkor vásárolunk robotokat, robotikus rendszereket, ha elég élőnek tűnnek.”

A Woo Wee-nél biomorfikus robotokon alapuló játékokat készítenek. A robotika részterületének számító biomorfika (biomorphics) lényege, hogy a kutatók az állatok módszereinek, számítási szerkezeteiknek, érzékelő rendszereiknek, egyszóval a „működésüknek” az emulálására fókuszálnak. (Abban különbözik a neuromorfika néven ismert irányzattól, hogy az irányító- és az érzékelőrendszerekkel szemben az egész rendszerre összpontosít.

Poloskák és RoboSapien          

A hongkongi cégnél végzett első fejlesztései a BIO-poloskák (B.I.O.-Bugs), biomechanikus integrált organizmusok voltak: az akár a saját fajtájára is veszélyes Ragadozó (Predator), az akadályokon átsikló, átmászó rendkívül flexibilis Taposó (Stomper), a tökéletes önvédelmi mechanizmussal rendelkező Megsemmisítő (Destroyer), a különböző terepviszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó, hozzávetőleg Gyorsuló Támadónak fordítható Acceleraider.

RoboSapien mindkét változata (az első 2004-es, a második 2005-ös) a „technológia és a személyiség fúziója” – hirdeti legismertebb termékét a Woo Wee. Az első kereskedelmi forgalomban hozzáférhető biomorfikus robot felettébb barátságos küllemű humanoid. Távirányítva működik, az emberhez hasonlóan mozog. Érintésre, hangra és akadályokra egyaránt reagál. Egy csomó cselekvésre (rúgásra, táncolásra, kungfura, stb.) programozták, többfunkciójú – egymástól eltérő – kezekkel rendelkezik. Egyszerű és összetett utasításokat egyaránt végrehajt, előre rögzített mondatokkal kápráztatja el a nagyérdeműt.

RoboSapien után

RoboSapien és elődei esetében is elsősorban a mozgással foglalkoztak. A későbbiekben, például a következő generációs fejlesztéseknél a (gépi) látás terén elért eredményeket szintén hasznosították, illetve ezen a területen ugyancsak végeztek majd kutatásokat.

A RoboSapien utáni játékrobotok szintén szórakoztatók: Roboraptor (nagyobb és mini változatban egyaránt) autonóm mozog, viselkedése hangulatától függ. Robopet Roboreptile és Roboboa mókás gépállatok, Roboquad – akárcsak a többiek – multiplex személyiség: tudatos, agresszív és aktív állapotban, az állapotok három szintjén (alacsony, közepes, magas) funkcionál. A robothölgy FemiSapien tanuló, válaszoló és figyelmes módban kommunikál, folytat interakciót. A rajzfilm-figurára emlékeztető Joebot (2009) Tilden első, hangutasításokkal irányítható robotja.

Szólj hozzá!

Címkék: robotok mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr102562351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása