A robotikáé a jövő

2010.07.19. 00:11 ferenck

Jövőkutatók és informatikusok évek óta prognosztizálják, hogy a számítástudomány talán legnagyobb dobása a robotok hatásában csak a PC-k és a mobil internet tömeges elterjedéséhez fogható térhódítása lesz. A mikorról megoszlanak a vélemények.

Robotika tegnap, ma, holnap

Az Amerikai Mesterséges Intelligencia Szervezet múlt héten Atlantában megtartott éves konferenciáján az egyik előadó rögtön a jelen mobil internetes „cunamija” utánra vizionálta a robotikai „cunamit,” fizikai gépágensek gyártásában látva a közeljövő egyik legfontosabb iparágát. Érdekesség, hogy ötvenegynéhány éve, a mesterséges intelligencia, mint tudományos és kutatási szakterület indulásakor is hasonlókat jövendöltek a lelkes tudósok, tehát a fejlődés gyorsnak egyáltalán nem nevezhető, régóta tűnik úgy: mindössze tíz-húsz év választ el a nagy áttöréstől.

Csakhogy a megközelítés és a célok jócskán átértékelődtek az eltelt bő félévszázad során. A korai elképzelésekben emberihez hasonló (vagy nagyobb) általános intelligenciával rendelkező robotok szerepeltek. A valóság teljesen másként szőtte a történet fonalát: mindent egyesítő gép helyett részterületek, rendkívül hasznos, de szemre kevésbé látványos eredményekkel (beszédfelismerés, világhálós ágensek, keresőmotorok), általános intelligencia helyett specializáció, ráadásul a két lábon járó gépezetek bizony nem mindig teljesítenek fejlesztőik elvárása szerint.

Több szakértő hiszi, pont most jött el az idő, újra bele kellene kezdeni mindentudó robotok fejlesztésébe, de ha nem is abba, az elmúlt öt-tíz év sikerei egyértelműen bizonyítják: a robotika jelenleg tényleg nagy áttörés, (már nem valamikor a beláthatatlan jövőben megvalósuló) tömeges szintű elterjedés előtt áll. Nő a „csináld magad” mozgalomból induló hobbifejlesztők száma, szaporodnak az alkalmazások, szórakozás és takarítás mellett az élet más területein is mind gyakrabban kerülnek bevetésre robotok. Ráadásul az egészet megalapozó aldiszciplínák (mozgás, tárgyak megragadása, látás, beszéd stb.) elérték a szintézis igényére feljogosító szintet.
 

Együttműködés és interakció

A konferencia résztvevőire két robot gyakorolt különösen nagy hatást.

A Brown Egyetem kutatói „kész” anyagból dolgoztak: az iRobot világhírű porszívójára PC-t és kamerát szereltek, így könnyedén vizsgálhatja a terepet, keresgélhet bűnös nyomok után, vagy éppen a felhasználót örvendezteti meg azzal, hogy kutyáját a világhálón látja viszont. Ha csak ennyi lenne, a gép nem érdemelne különösebb figyelmet, ám a koncepció természetesen túlmutat a látványos külsőségeken: a cél szélesebb felhasználói kör bevonására (crowdsourcing) alkalmas környezet létrehozása, ahol robotalgoritmusok online tesztelhetők, a fejlesztők folyamatos visszajelzést kapnak. A teszt gyökeresen eltér az eddig bevett módszerektől. A könnyen hozzáférhető nyílt platform megsokszorozza a hozzáértő érdeklődők számát, minél több a vélemény, javaslat, annál könnyebb és eredményesebb a hibák korrigálása, a további fejlesztés. Mivel a robotika népszerű kutatási terület, a közeljövőben sok hasonló kezdeményezés várható.

 

A másik a Georgia Tech Simonja; őt a tekintélyes intézet kimondottan interdiszciplináris Szociálisan Intelligens Gépek Laboratóriumában fejlesztik. Az ottani kutatók elsősorban a való világ problémáival foglalkoznak, így robotjaikat is ember-gép interakcióra tervezik. Kommunikálnak velünk, miközben tanulnak tőlünk. Mint Simon, a kedvesen kerekarcú, udvarias tekintetű, szemét a partner felé fordító humanoid.

A két példa jól szemlélteti a meghatározó iparággá váláshoz szükséges alapokat: az érdeklődők bevonása a fejlesztésbe, valódi élethelyzetekben jól vizsgázó robotok egyaránt a szakterületben rejlő potenciálról tanúskodnak.

Szólj hozzá!

Címkék: robotok mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr32160032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.