Vakon az érintőképernyőn

2010.10.07. 04:00 laszlol

Az elgépelés örök probléma az érintőképernyős mobiltelefonokon. Mivel nincs taktilis visszacsatolás arról, hogy lenyomtunk egy betűt, sokkal többször tévesztünk, mint a szokásos billentyűzeten. Két görög srác most úgy látszik nagy lépést tett a probléma megoldása irányába. Ugyan nem sokat árultak el Mesterséges Intelligecián alapuló szoftverükről, de nemsokára mindenki kipróbálhatja az androidos telefonokon, mert a Google a napokban felvásárolta cégüket.

Az Androidnak kezdetben komoly hátránya volt az iPhonnal szemben, hogy nem támogatta annyira a virtuális billentyűzeten való gépelést. Az Apple telefonján a billentyűzet megjelenítése ugyan nem változik, de az egyes karakterek érzékelési tartománya (az a felület, ahol a képernyőhöz érve leütést érzékel a szoftver) dinamikusan módosul attól függően, hogy milyen betűket gépeltünk be korábban. A prediktív szövegbeviteli szoftverek elvén alapuló alkalmazás segítségével, ha pl. a "boldog" szó angol megfelelőjét gépeljük, akkor a "h a p" betűk után a "p" érzékelési tartománya megnő, így a második "p" betűt sokkal nehezebben üthetjük mellé, az utolsó "y" karaktert pedig szinte lehetetlen eltéveszteni.

A BlindType (Vakon Gépelés) nevű program nem az Apple által is alkalmazott szógyakoriság alapú előrejelzést alkalmazza. A két fiatal görög srác, Panos Petropoulos és Kostas Eleftheriou a szoftver működési elvéről nem volt hajlandó részleteket elárulni. Mindenesetre elmondták, hogy Mesterséges Intelligencián alapluló algoritmussal javítják ki az elgépeléseket. Így a versenytársakkal ellentétben, az ő programjuk akkor is helyesen írja ki a szót, ha több betű hiányzik belőle . Sőt akkor is, ha esetleg egy ideig nem néztünk a billentyűzetre, elcsúszott a kezünk és teljesen máshol tapogattuk a képernyőt. A két unokatestvér programja akkor is működik, ha vakon elkezdünk gépelni kijelző tetszőleges részén. Ilyenkor a megfelelő szögben elforgatva és felnagyítva ujjaink alá illeszti a klaviatúrát.

Egyelőre csak a bemutató videokon keresztül ismerkedhetünk meg a BlindType-pal, de valószínűleg hamarosan minden androidos telefonon és tableten ezt lesz az alapértelmezett billentyűzet, ugyanis a Google a napokban felvásárolta a céget. A részletekről nem árultak el semmit, de a két srác a keresőóriás égisze alatt folytathaja a csupán pár hónapja megkezdett munkát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr102349992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása