Butij pimo lupuma

2010.07.21. 00:05 ferenck

„Butij pimo lupuma” – mondjuk majd pár év múlva a mellettünk sertepertélő házirobotnak, mire kézbe veszi a mosóporos flakont, mert szó szerint erre utasítottuk, és a gép érti az elhangzottakat. Legalábbis, ha valóra válnak egy új interakciós nyelvet fejlesztők tervei.

Nem érti a robot, mit mondunk neki – vagy mégis?

Az emberrel napi szinten érintkező szolgáltatási robotok száma lassanként lehagyja (egyes statisztikák szerint már le is hagyta) az ipariak számát. A tendencia folytatódni fog, így egyre nagyobb lesz a jelenleginél sokkal hatékonyabb kommunikáció iránti igény. A beszéd tűnik a legkönnyebb megoldásnak, viszont a felismerő technológiák még nem elég fejlettek ahhoz, hogy a robotok valóban megértsék (és ne csak egy-egy szót, szókapcsolatot, mondatot kapisgáljanak abból), amit bármelyik természetes nyelven mondunk nekik.

Ebből az alapkoncepcióból kiindulva, az Eindhoveni Műszaki Egyetem (Hollandia) kutatói (Lego NXT robotokkal kísérletezve) gőzerővel dolgoznak az ember-gép kommunikációt gördülékenyebbé tevő, automatizált beszédfelismerésre optimalizált ROILA (Robot Interaction Language) nyelven. Bárki igénybe veheti, használhatja, az egyetem nyelvleckéket is hirdet az érdeklődőknek. Embernek és robotnak egyaránt könnyű lesz elsajátítani – mi megtanuljuk beszélni, ők pedig megértik. Az elképzelés nem új, mások is próbálkoztak már hasonlóval, például a Palm Inc. a könnyen felismerhető Graffiti mesterséges ábécével, de különösebb sikert egyetlen vállalkozó elme sem ért el. Gépeink nem sajátították el az akármilyen nyelven közölt, nem csak szókészletileg jól körülhatárolható (szak)területekre vonatkozó üzenetek folyamatos, hibátlan dekódolását.

ROILA alapszinten

A mesterséges (az emberi használatra készültek közül csak az eszperantó sikeres), az afrikai nyelvek, a holland és az angol kombinációjának hangzó ROILA kidolgozása előtt csomó nyelv alaktanát és fonológiáját tanulmányozták. Elsőszámú cél, hogy gyorsan meg lehessen tanulni. A nyelvtan egyszerű, nincsenek rendhagyó igék, nincsenek eltérések a szabályoktól. A személyes névmások száma négy – én, te, ő (hímnem és nőnem), így a robotnak a többessel sem kell bíbelődnie. Az igeidőké három: jelen, múlt jövő – a múltat és a jövőt „jifi” és „jifo” szavakkal fejezzük ki. (Pito fosit bubas – „bemegyek a házba”; pito fosit jifi bubas – „bementem a házba”; pito fosit jifo bubas – „be fogok menni a házba.”)

A fonémák a természetes nyelvek zömében megtalálhatók, a szavakat genetikus algoritmussal hozták létre, a szókészlet körülbelül 850 szóból áll, kiejtésük nem okoz problémát. Az algoritmus arra is vigyázott, hogy használat közben véletlenül se lehessen összetéveszteni egyiket a másikkal, és következményként a robot beszédfelismerő rendszere, szoftvere a lehető legkevesebb hibával dolgozzon. Egy példa: pito leto fosit webuto buno besati – „jobbra vagy balra tudok menni.” Tényleg nem keverjük össze a szavakat. (A helyes kiejtés – akárcsak az összes szóé – a ROILA honlapján tanulmányozható.)

Érdekességként ismerkedjünk meg néhány szóval: biketa (barát), fabutu (iszik), fekopu (fegyver), kasok (nagy), kisate (támad), lutot (hagy), loki (szerelem), masup (alszik), wifave (levegő), wobiju (harmónia).

Kérdés, meg akarunk-e majd tanulni csak azért egy új nyelvet, hogy robotokkal kommunikáljunk, vagy úgy viszonyulunk a problémához, mint eddig: értsék meg ők a mi nyelvünket.
 

18 komment

Címkék: robotok mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr842164815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2010.07.21. 09:16:54

Szerintem ez egy olyan dolog, amiből a büdös életben soha nem lesz semmi...

phrase 2010.07.21. 09:21:21

vajon a hímnem-nőnem megosztásnak milyen gyakorlati jelentősége lehet/lesz?

a robot képes lesz felismerni az egyének nemét is?

nagyon izgalmas, de lesz ebből valami az elkövetkező 30 éven belül?

Shinigami Daiko 2010.07.21. 09:48:19

lekéstek. A "bocci" nyelvet (ha jól írtam) már 3CPO is beszélte

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.07.21. 09:57:06

Érdekes megkerülése a problémának.
Egyetlen negatívuma, hogy ezzel éppen a háztartási alkalmazástól vágják el a robotokat - Mari néni nem fog megtanulni egy új nyelven, hogy szólhasson a robotnak, hogy szedje le az asztalt. Egy mérnök-informatikus viszont megszokta, hogy minen eszközhöz új programnyelvet/utasításkészletet kelljen megtanulnia, neki nem lesz gond.

Azaz az ipari felhasználásban lenne értelme, ott viszont éppenséggel praktikusabb is számítógéppel küldeni az utasításokat, mint kiabálni a robotnak, szóval lhet, hogy tényleg nem ez a jövő útja.

Átmeneti fejlesztési lépcsőfoknak meg a fiatal generáció játékszerének jó lehet.

2010.07.21. 10:04:57

Marhaság. Az eszperantót sem használja senki pár millió klubtagon kívül, ami tekintetbe véve a világ lakosságát semmiség. Az ilyen mesterséges nyelvek döglöttek már a megkreálásuk pillanatában.
Nehogy már egy nyelvet kelljen ahhoz megtanulni, hogy az a nyomorék robot felporszívózza a lakást....
Akkor már inkább cirokseprű.

Stefan_Schneider 2010.07.21. 10:08:51

Meg egy ekkora allatsagot! En azt az ot percet is sajnalom amit erre pazaroltam az eletembol, kitalalni vajon mennyi idobe telt?

Katasztrófea 2010.07.21. 10:10:12

Zsákutca. Lehet hogy néhány zseni ezzel az ötlettel szerzett pénzt "kutatásra", és jól elvannak egymás között. El tudom képzelni, hogy szórakoztató egy ilyen fejlesztés, de hogy ez a gyakorlatban használható lenne, azt nem hiszem. Jobb lenne az energiákat a természetes nyelvek feldolgozására (NLP)fordítani, ott várható az igazi eredmény, ami Yarner Mari nénije által is használható lesz.

Pávor Jál 2010.07.21. 10:12:45

Pito jiwi nafewu fafobe japipa nipib!

kpityu2 2010.07.21. 10:34:27

Nekem is a hímnem/nőnem tűnt fel. Mi a francnak?

Lúdtalp 2010.07.21. 10:53:23

Ez lovári, vagy mi az ördög?

varvizib 2010.07.21. 11:29:36

Teljesen jó ez a projekt a pénzszórásra, de másra nemigen.

A loki (szerelem) szónak itt mi értelme van? - Ha a robotok intelligenciája még arra sem elegendő, hogy a beszélt nyelveket kevés hibával értelmezzék (és ezért mesterséges nyelvet találnak ki nekik), akkor hogyan várjuk el tőlük olyan szavak megértését, melyeknek érzelmi mélységei is vannak? És mire lesz jó?

Murderface 2010.07.21. 11:50:44

Távirányítóról hallottak már Eindhovenben?
Ez a robotnyelv tipikusan brit tudósos marhaságnak tűnik, mozgatórugója valószínűleg a "hű, gyorsan meg kell csinálnom a doktori disszertációmat", vagy a "jaj, kell még hármat publikálnom határidőre" gondolatmenetek, nem pedig a hasznosság...

Dok 2010.07.21. 13:40:57

Azt megmondja nekem valaki, hogy a robot miért érti meg könnyebben azt, hogy biketa, mint azt hogy barát.
Szerintem tökmindegy mit mondok neki, az a lényeg, hogy a hangalak alapján elinduljanak az elektronok erre-arra, oszt vagy kávét főzzön vagy kutyát sétáltasson.

Vagy nem? Ha nem, akkor miért nem?

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.07.21. 13:42:40

Arrafelé is unatkoznak a "tudósok"?

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.07.21. 16:37:40

mindenkeppen a beszed-, gesztus- stb. felismeresben latom a jovot,viszont erdekesnek tartom az ilyen jellegu kiseleteket is.
süti beállítások módosítása