Bőr alatt fluoreszkáló nanoszenzorok

2010.08.21. 18:59 laszlol

A cukorbetegek általában naponta többször vért vesznek maguktól, hogy megmérjék a vércukorszintjüket. A jövőben a bőr alá ültetett nanoszenzorok segítségével egy egyszerű fénymérővel megoldaható lesz ez a probléma.

A WHO adatai szerint 2010 végére közel 300 millió ember szenved cukorbetegségben a bolygónkon. A diabétesszel folytonos kezelés mellett együtt lehet élni, de a páciensnek folyamatosan monitoroznia kell a vércukorszintjét, és ennek függvényében kell adagolnia az inzulint. Sajnos ez azzal jár, hogy többször is vért kell vennie magától a nap folyamán.

Egy japán fejlesztéssel a jövőben a kellemetlen tűszúrások egy részétől megszabadulhatnak a cukorbetegek. A BEAN (Bio Electro-mechanical Autonomous Nano Systems, Bio Elktro-mechanikus Autonóm Nano-rendszerek) projekt keretében speciális hidorgél gyöngyöket fejlesztettek ki. A gyöngyök a bőr alá ültetve fluoreszkálnak. Az általuk kibocsátott fény mértéke pedig az őket körülvevő folyadék glükózkoncentrációjától függ. A nanorészecskék másik nagy előnye, hogy folyamatos monitorozásra is képesek, így lehetőség nyílik reagálni a hírtelen vércukorszint változásokra is.

A Life Bean névre keresztelt nanoszenzorokat eddig még csak egerekbe ültetve próbálták ki. A rágcsálók füle annál jobban fluoreszkált, minnél nagyobb volt a vércukorszintjük. Sajnos egyelőre az immunrendszer különböző proteineket tapasztva védekezik a nanorészecskék ellen, így azok egy idő után nem tudnak pontos méréseket végezni. A Tokiói Egyetem kutatói szerint a humán gyógyászatban való alkalmazásra még legalább 5-10 évet kell várni.

Szólj hozzá!

Címkék: nanotech

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr732237670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása