Reszkető hangok

2010.09.16. 10:48 laszlol

Egy japán egyetemen azzal kísérletezenek, hogyan tudnák a hanghatásokat még élvezetesebbé tenni. Olyan fülhallgatót szerkesztettek, ami a hangokkal szinkronban rezgeti a fület, és ezáltal sokkal életszerűbb hangélményt tud nyújtani.

Az egyre tökéletesebb hangokat reprodukáló fülhallgatók kapcsán sokszor megfeledkezünk róla, hogy a környezetünkből érkező hanghatásokat nem csak a dobhártyánkon keresztül érzékeljük, hanem az egész testünkön megtapasztaljuk a hangok keltette rezgéseket. A hallás folyamatának ezt a taktilis részét teljesen kiiktatja a fejhallgató, így egy sokkal sterilebb hangélményt tud csak létrehozni.

A japán Elektro-Kommunikációs Egyetemen azzal kísérleteznek, hogyan lehet a test által felvett rezgéseket visszacsempészni az audio-élménybe. Egy olyan speciális fülhallgatót dolgoztak ki, ami a hanggal szinkronban rezegteti a fülcimpát. A technológia nem csak első hallásra tűnik ijesztőnek, hanem sokszor a hallgatók is annak találták. Beszéd esetén olyan hatást kelt, mintha közvetlenül a fülünk mellett suttogna valaki. Összességében mindenki arról számolt be, hogy sokkal élvezetesebb a hallásélmény. A kutatók szerint a fülcimpa rezgés keltette rémület nagyon jól jön majd az horrorisztikus játékok közben.

Szólj hozzá!

Címkék: játék hallás

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr262299967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása