2014-ben már az Android lehet a piacvezető!

2010.09.17. 06:00 ferenck

A világ talán legismertebb technológiaelemző cége, a Gartner nemrég készített négyéves előrejelzése szerint a 2014-ben még talán a Symbian vezeti a mobilkészülékekre írt operációs rendszerek piacát, de a különbség csak hat tizedszázalék, így az Android könnyen megelőzheti.

Az Android nemcsak a számok közti csekély eltérés miatt kerülhet első helyre, hanem azért is, mert  2009-es prognózisában a Gartner két évet tévedett: alulbecsülték az akkori piac 3,9 százalékát kitevő (ötödik) operációs rendszert, úgy vélték, csak 2012 végére lesz második a Symbian mögött. Ezzel szemben – a BlackBerry fejlesztő Research in Motiont, az Apple-t és a Windows Phone-t egyaránt maga mögé utasítva – már most második.

Tehát könnyen elképzelhető, hogy az Android térhódítása nagyobb mértékű lesz, mint jelenleg gondolják. Mindenesetre a két nyílt forrású platform a piac 59,8 százalékát (30,2 kontra 29,6 eloszlásban) fogja kitenni, jócskán megelőzve a harmadik iOS-t (14,9 százalék). Azaz az erőviszonyok komoly átrendeződése várható: megszűnik a Symbian egyeduralma, visszaesik a piaci részesedése, a terepet négy helyett két „nagy” fogja uralni. Az Apple a növekedési ütem csökkenése ellenére is képes lesz tartani jelenlegi pozícióját, a Research in Motion viszont 8,2 százalékot eshet. Hiába adnak el több BlackBerry-s készüléket, részesedésük növekedése nem tartható fenn.

A legborúsabb jövő azonban a Windows Phone-ra vár: az operációs rendszer a 2009-es 8,7 százalékról 3,9-re és a hatodik helyre csúszik vissza, az Intel és a Nokia által támogatott (a „nagyok” mögött ma még az egyéb „kategóriába” sorolt) MeeGo is lehagyja.

„Az operációs rendszerek frissített változatai, azaz az Android 2.2.3, az Apple iOS 4, a BlackBerry OS 6, a Symbian 3 és 4, valamint a Windows Phone 7 2010-ben és 2011-ben tovább javítják az okostelefonok egyébként is erősen növekvő eladási mutatóit, ösztönzik az innovációt” – állapította meg Roberta Cozza, a Gartner vezető elemzője.

Arra számítanak, hogy elsősorban a Samsung új olcsó Android-alapú készülékeket dob piacra, és a többi gyártó (Sony Ericsson, LG, Motorola) is hasonló stratégiát fog követni. A trend következtében az Android hamarosan – még bőven 2014 előtt – Észak-Amerika piacvezető operációs rendszerévé válhat.

Szólj hozzá!

Címkék: android mobilkommunikáció

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr312301225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása