Módosított valóság

2010.10.22. 01:07 laszlol

A Bővített Valóság alkalmazások segítségével okostelefonunk kameraképén plusz információkat jeleníthetünk meg a minket körülvevő épületekről, tárgyakról. Egy egyetemi projektben ennek pont az ellenkezőjét próbálják megvalósítani, a kamera valósidejű képéről montíroznak ki tárgyakat. A német kutatók a programot hamarosan ingyen elérhetővé kívánják tenni az androidos telefonokra.

A Bővített Valóság (Augmented Reality, AR) kifejezésről már nem a laboratóriumok bonyolult informatikai rendszereire asszociálunk. A Layar, a Wikitude és több tucat hasonló alkalmazás bebizonyította, hogy egy digitális iránytűvel rendelkező okostelefon elegendő ahhoz, hogy a környezetünk egyes elemeiről valós időben tudjunk meg a különböző internetes adatbázisokból begyűjtött információkat. Ezek a programok a mobil kamerájának képén látható tereptárgyakhoz általában különböző adatokat, linkeket rendelnek, amik a tárgyakhoz tapadnak a kamera mozgatása közben.

Az Ilmenaui Műszaki Egyetem kutatói most egy olyan alkalmazást készítettek, ami nem hozzáad, hanem inkább elvesz a környezetünkből bizonyos elemeket. A legújabb Photoshop Content-Avare Fill effektjéhez hasonlóan a program segítségével kiválaszthatunk egy tárgyat, és azt bekeretezve eltüntethetjük a képről. Akárcsak az Adobe algoritmusai, a németek Diminished Reality (Csökkentett Valóság, DR) névre keresztelt programja is a háttérnek megfelelő textúrával egésziti ki a tárgy helyét. Ugyan jóval egyszerűbb, és éppen ezért csúnyább is az eredményül kapott kép, viszont a DR valós időben generálja a látványt. Elegendő egyszer kijelölni, hogy mit tüntessen el, attól fogva akár körbe is járhatjuk az adott tárgyat, nem fog megjelenni a videón.

A ilmenauiak elképzelése szerint a jövőben kiadott androidos app-juknak a belsőépítészek, lakberendezők nagy hasznát tudják majd venni. Egy jelenleg is lakott házban nehéz elképzelni hogy mutatnának az új bútorok. A program segítségével először el lehetne tüntetni a régieket, majd az újjak 3d-s modelljét a képhez illesztve akár sétát is tehetünk saját lakásunkban, miközben az elképzelt berendezést látjuk a mobilon.

3 komment

Címkék: android ambient intelligence

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr212390023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klikker · http://annodomini.blog.hu/ 2010.10.22. 09:16:17

Körbesétálnék vele a Parlamentben :)

poseidon 2010.10.22. 11:32:35

Ha-ha! Ez már régi trükk...

Hazamegyek, lerakom a fizetésem, a feleségem REAL TIME futtatja a szoftverét és többet nem látom a fizumat! :-)

Goompah 2010.10.22. 12:31:35

Talán nem véletlen, hogy az összes példán olyan tárgyat választanak ki, amely mellett/mögött elég szabályos vagy egyszerű a textúra.
süti beállítások módosítása