Mesterséges nyelv

2011.01.07. 04:00 laszlol

Egy japán cég olyan berendezést készített, ami mind az öt alapízt meg tudja különböztetni. A gép mesterséges neuronhálókkal szimulálja az emberi ízlelést.

Az emberi érzékelés különböző modalitásai közül talán az ízlelés mesterséges reprodukálása jelenti a legnagyobb kihívást a szakemberek számára. Az ízélmény egyrészt nagyon szubjektív, másrészt lényegesen bonyolultabb folyamatok eredménye mint a látás vagy a hallás. Mivel az ízek és a szagok mennyiségileg kevés információt hordoznak ezért a legtöbb kutatás a látásra és a hallásra koncentrált.

A japán Keio Egyetem spinoffjaként létrejött Aissy cég egy olyan szenzor-rendszert fejlesztett ki, ami mind az 5 alapízt édes, sós, savanyú, keserű, umami) képes megkülönböztetni. Az íz-azonosító algoritmusokhoz mesterséges neurális hálókat használtak, hogy a gépi érzékelés jobban hasonlítson az emberi agyban végbemenő folyamatokhoz. Így a gép által meghatározott össz-ízérzet nagyobb hasonlóságot mutat a mi szubjektív ízélményükkel.

1 komment

Címkék: mesterséges intelligencia izleles

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr992566508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.01.07. 11:46:51

"másrészt lényegesen bonyolultabb folyamatok eredménye mint a látás vagy a hallás"

ez nagy butaság... mind fizikailag, mind információfeldolgozás szempontjából
süti beállítások módosítása