Olajfaló rajintelligencia

2010.09.02. 00:16 laszlol

SeaSwarm

A MIT kutatói olyan autonóm robotokat teveztek, amik a Mexikói-öbölből felitatják a tengeren úszó olajfoltokat. Az elképzelések szerint a robot-tutajok egymással kommunikálva derítenék fel és tüntetnék el a szennyeződést.

A hagyományos körbekerítésen és szivattyúzáson alapuló módszerekkel eddig csupán 3%-át sikerült eltüntetni a Deepwater Horizon katasztrofája nyomán kiömlött olajnak. Az MIT kutatói most a mesterséges intelligencia egyik érdekes kutatási területét: a rajintelligenciát akarják segítségül hívni a környezeti károk enyhítése érdekében.

A katasztrófa elhárítása során már eddig is többször vetettek be robotokat, bár ezek többsége távolról, kézzel irányított szerkezet volt. Az MIT-n most olyan SeaSwarm (Tengeri Raj) névre keresztelt, autonóm robot-hajókat szerkesztettek, amik egy speciális nanotechnógiával kifejlesztett anyag segytségével felitatják az olajat a víz felszínéről. Az egyenként 10nm-es tutajok Wifi és GPS segítségével kommunikálnak egymással. Amikor az egyik felfedez egy olajfoltot, odahívhatja a többieket, akik segítenek neki a terület szisztematikus megtisztításában. Ha végeztek az adott résszel, akkor újra szétszélednek, hogy felfedezzék merre van még további szennyeződés.

A lélekvesztők napelemmel, emberi beavatkozás nélkül működnének. Az előzetes számítások alapján 5000 robot-tutaj csupán 1 hónap leforgása alatt tudná feltakarítani az összes szennyeződést. A működőképes prototípus megtekinthető a nemrég megnyílt Velencei Biennálén.

7 komment

Címkék: nanotech mesterséges intelligencia rajintelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr972265842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haibane 2010.09.06. 15:18:33

megnéztem a linkelt hivatkozást, de nem találtam semmi magáról a felhasznált intelligenciáról... oké swarming, de azért ez elég tág terület. Esetleg a szerzőnek van valami közelebbi információja, vagy akkor írjak az MITnek?

laszlol 2010.09.06. 15:35:54

Hat errol nem skat irtak en ennyit talaltam: "Using swarm behavior, the units will use wireless communication and GPS and manage their coordinates and ensure an even distribution over a spill site.. By detecting the edge of a spill and moving inward, a single vehicle could clean an entire site autonomously or engage other vehicles for faster cleaning."
web.mit.edu/press/2010/seaswarm.html
Szerintem a projekt swarm resze eleg kidolgozatlan, eddig csak egyedi prototipust teszteltek a hirek alapjan..

Haibane 2010.09.06. 16:04:43

@laszlol: ettől féltem, de azért köszi. Azért érdeklődtem mert nekem konkrétan ez a kutatási területem és mikor januárban voltam az MIT-n akkor még nem sok okosságot tudtak mondani. Szerintem ez most konkrétan úgy működik hogy valami kvázi-random keresés és mikor valaki talált valamit az odahívja a többit. Persze ez koránt sem optimális...

laszlol 2010.09.06. 16:39:47

Lehet, hogy nem is 1 honap, hanem sok sok honap lenne a begyujtes :)

Haibane 2010.09.09. 10:11:19

váltottam pár level az MITvel, az én szerény benyomásom az, hogy gőzük sincs, hogy ez miként fog működni :(

laszlol 2010.09.09. 12:11:15

vegul is legalabb megnyugodhatunk, hogy ok is sokat kamuznak, amikor a kutatasi eredmenyeikrol beszamolnak :)

TimeToLive 2010.09.09. 16:26:38

Szvsz a kvazi-random kereses vmi egyszeru koordinacioval kombinalva nem is olyan rossz modszer ebben az esetben.
Ugyanis az olajfoltok viszonylag nagy egybefuggo feluletek, igy ha az agens olajfoltot eszlel egy adott ponton, akkor nagy valoszinuseggel egy hatalmas olajfolt kozeleben van. Azaz erdemes az adott pont kornyekere koncentralni.

Amugy sok esetben a random local search meglepoen sokkal jobban teljesit mint sok mas csili-vili technikaval felszerelt modszer (pl. Bayes tanulassal, modell predikcioval stb).
Tipikus pelda erre a legutobbi Robocup Rescue Simulation verseny, ahol mas, de az olajfoltok tisztitasahoz hasonlo komplexitasu koordinacios feladatokat kellett az agenseknek megoldaniuk.
süti beállítások módosítása