A legcukibb robotok

2011.01.10. 06:00 ferenck

Cynthia Breazel nevét a híres robottorzónak, Kismetnek köszönhetően ismerte meg a nemcsak szakmabeli publikum. Tudományos tanácsadóként dolgozott Spielberg MI-jének forgatásán; jelenleg az MIT Médialaboratóriumának Személyi Robotok Csoportját vezeti.

Villamosmérnöki és számítástudományi tanulmányait az MIT-n, valamint a Kaliforniai Egyetemen, Santa Barbarában végezte. 2002-ben, MIT-kiadásban jelent meg a Designing Sociable Robots című könyve, melyben szintetikus teremtményekként, s nem csúcstechnológiai játékokként írja le a jövő robotjait, szociális intelligenciájukon emberhez hasonló intelligenciát ért. Mindennapi életünk részévé válnak, hozzánk idomulnak.

Lassan két évtizede foglalkozik autonóm robotokkal. Az MIT Rodney Brooks irányítása alatti Mesterséges Intelligencia Laboratórium 1990-es évekbeli fejlesztéseiben, a rovaralakú lépegető Hannibal és Attila, majd a (nevével kognitív tevékenységekre utaló) humanoid Cog melletti munkákban is részt vett. Utóbbihoz a multimodális (vizuális, auditív, motorikus) információ integrálását és az érdekesnek tűnő ingerek irányába orientálódását biztosító, a fej, nyak és szem vizuális ingerekre adott reflexes mozgásait szabályozó felső colliculushoz hasonló szerkezetet tervezett.

Kismet

Doktori disszertációját a „robotikus teremtményként” definiált Kismet (törökül „sors”, bizonyos szövegkörnyezetekben „szerencse”) jelentette. Az emberekkel kezdetleges közösségi interakcióra, nemcsak utánzásra, hanem tényleges reakcióra képes „lény” paralingvisztikai eszközökkel – arckifejezéssel, tekintetváltoztatással, hangprozódiával, testtartásának módosításával – kommunikálta érzéseit: haragot, nyugalmat, meglepetést, örömöt, undort, szomorúságot, érdeklődést, fáradtságot, félelmet. Mosolygott, ha kedvesen szóltak hozzá, lehajtotta fejét és fülét, amikor vitázik, érzékelte az intonációban rejlő emocionális töltést. Mihelyst a helyiségbe léptünk, tekintetével követett. „Ez a testbeszéd a biztosíték arra, hogy valóban érti, mit mondanak neki” – nyilatkozta Breazel.

Huszonöt motor biztosította a fej, száj, szemek és fülek mozgását. A szoftver egy másik helyiségben, tizenöt számítógépből álló hálózaton futott. A látórendszerért négy kamera, kilenc komputer felelt – csak így érzékelte a partner arckifejezését, valamint azt, hogy milyen messzire helyezkedett el tőle. Amikor beszéltek hozzá, célszerű volt mikrofont használni, mert a környezeti zajok nehezítették a megértést.

Rodney Brooks szerint Kismet megváltoztatta robotképünket: társaságában már nem közönséges gép jelenlétét éreztük, hanem sokkal többet. Látogatói inkább úgy viszonyultak hozzá, mint egy kedves háziállathoz, vagy kisgyerekhez. Mintha élne.

Ember-robot interakció

Breazel jelenleg a Médialaboratóriumban folytatja antropomorf, biológiai modellek által inspirált robotokra vonatkozó kutatásait. Az irányítása alatt futó projektekben tudományos elméleteket, mérnöki alapelveket és a művészi kivitelezést hozza közös nevezőre. Munkáikat fesztiválokon (SIGGRAPH), kiállítások keretében (MIT Múzeum, Nemzeti Design Múzeum, New York) tekinthette, illetve tekintheti meg az érdeklődő közönség.

A csoport a közvetlen ember-robot interakció (human-robot interaction, HRI) mellett, a személyünket avatárként képviselő, és így a távolsági kommunikációt javító, illetve a fizikai képességeinket növelő robotok kérdését szintén tanulmányozza. Szerteágazó, multidiszciplináris terepen mozognak, hiszen a HRI aktív multimodális érzékelő rendszereket, szenzor- és aktuátor-technológiákat, beszédfelismerést és -szintézist, gépészetet, tanulási folyamatokat, mozgás- és motorikus vezérlést, pszichológiai modellezést egyaránt érintő szakterület.

A Kubrick/Spielberg-féle MI Teddyjét megalkotó Stan Winston Stúdióval közösen fejlesztett Leonardo szintén szociális, ám nem emberküllemű, hanem játékkutyusra, kisebb macira emlékeztető robot. Az animatronikus karaktert a művészetet, tudományt és mérnöki feltalálást egy személyben megtestesítő reneszánsz mester előtt tisztelegve nevezték el Leonardónak.

A Disney Animáció Stúdió megoldásait használó TOFU projekt plüssállatkája hasonló célt szolgál: a robot kommunikációs képességének fejlesztését, az árnyaltabb, érzelmi elemekkel bővülő interakciót.

Az MDS (mobile, dexterous, social) keretében négy apró humanoidon dolgoznak. Mobilitás, emberközpontú kommunikáció, interaktív képességek és viszonylagos (kéz)ügyesség új kombinációit, s mindezek eredményeként a hatékony csapatmunkát igyekeznek kikísérletezni velük és rajtuk.

Gépflóra, gépfauna

A kezdetleges létformák és alien-világok ihlette Robotszínházat egymással kommunikáló, különös formájú gépecskék népesítik be. A különböző alkotóelemek együttese az egész terráriumot egyfajta intelligens színpaddá alakítja. A nézők interaktív, állandóan változó, több érzékszervükre (a szaglásra is) ható élménnyel gazdagodnak.

A Cyberflora négy virágból álló robotkert. A növényi formák (liliomok, orchideák) állatokhoz hasonló viselkedést tanúsítanak, a látogatókat érzékelik, reagálnak rájuk. A növény-ember kommunikáció hatására a háttérzene is megváltozik.

A sztereó látórendszerrel felszerelt Tengeri rózsa szintén kezdetleges létformára emlékeztet. Környezetével (vízesés, kisebb tavak stb.) és az ott megjelenő emberekkel folytat interakciót.

A primatológus Andrew Whitennel közös Puzzle Gyümölcs – egy mesterséges és „intelligens”, távirányított táplálék – rendeltetése a főemlősök kognitív képességeinek tanulmányozását egyszerűsítő technológiák létrehozása.

A robotoknál jobb esetben még nagyon primitív, de általában szinte teljesen hiányzó tapintást célozza a szintetikus bőrre vonatkozó Sensate Skin projekt.  

A RoCo (Robotic Computer) új típusú asztali számítógép, könnyedén mozgatható monitorral, érzelmi megnyilvánulásainkat felismerő, azokra kreatívan reagáló mechanizmusokkal.

Robotlámpák és -karok, gépkocsivezetést segítő szerkezetek, természetes tapintást célzó aktuátorok és ruhák – a felsorolást még folytathatnánk, de az eddigiekből is nyilvánvaló: kevesen tesznek többet az ember-robot interakció minőségének javításáért, hogy a robotok ne csak kuriózumnak számítsanak, hanem valóban hasznos segítőink, társaink legyenek, mint Cynthia Breazeal és munkatársai.
 

8 komment

Címkék: robotok mesterséges intelligencia érzelmi számítások

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr582511497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.10. 17:09:10

Direkt van ilyen "Szornyecskekre" (ha jol emlekszem a film cimere) tervezve a plus robot? Ijeszto...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.10. 17:10:42

Majd ha annyi eszuk lesz mint egy hangyanak, akkor szoljatok :DD

hlynur · http://holtartunk.blog.hu 2011.01.11. 00:04:52

@Chaoyang: Miből gondolod, hogy annyira lebutulnak?

ergerberger 2011.01.11. 02:39:15

Szerintem inkább ez a robotpina cuki:
www.youtube.com/watch?v=WbFFs4DHWys

Tosznám is, csak félek, hogy a lába között jó meleg pina helyett ceruzahegyező van!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.01.11. 07:12:20

25 motor... óriási.. nemsokára szent tudósaink létrehozzák az élő szervezetet!!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.01.11. 08:57:23

@wmiki:

Már teljesen elgurult a gyógyszered, mi, szektás?

Haibane 2011.01.11. 19:14:53

@wmiki: ha érdemben nem teszel hozzá a posthoz akkor miért nem maradsz csendben? A színházban is hangosan beböfögsz előadás közben?

@ergerberger:
félmeztelent is kapsz ha végigsétálsz Akihabara sikátoraiban persze nem lesz komoly AI bennük de hát ugye nem is azt keresed...

amúgy ezek a szörmókok még vicces viszont amint az emberi kinézet felé próbálnak közelíteni jön az uncanny valley (en.wikipedia.org/wiki/Uncanny_valley)
MIT AI Lab jó hely amúgy (az az épület ami olyan mintha összedőlne), mikor voltam ott akkor mutattak nagyon vicces robotokat, pl. az elrontott kísérleteket :)
@Chaoyang: hiszed vagy sem, egy hangya intelligenciája nem valami komoly csupán a raj miatt tűnik komplexnek.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.12. 05:20:08

@Haibane: Az biztos, hogy rajban sokkal ertelmesebbek mint egymagukban. De a hangya hazatalal program nelkul is :)
süti beállítások módosítása