A hosszútávgyalogló magányossága

2010.07.30. 10:00 ferenck

A Ranger névre hallgató fura küllemű nyakigláb robot július 6-án valamivel több, mint 23 kilométert (14,3 mérföldet) gyalogolt nagyjából 11 óra leforgása alatt, és a tekintélyparancsoló eredménnyel rögvest nem-hivatalos világcsúcsot állított fel.

A csúcstartás a Cornell Egyetem (Ithaca, New York állam) Barton Hall sportcsarnokában történt, az erdőőrökre vagy kopókra semmiben nem hasonlító robotot fejlesztői mindössze egy darab játékokhoz használt távirányítóval működtették. A futópályán 108 és félszer sétálta végig a 212 méteres körtávolságot. Körülbelül 70 ezer lépésenként kellett megállnia: azért, hogy feltöltsék.

A múltnak átadott csúcsot a Boston Dynamics gépkutyája, BigDog tartotta – ő 12,8 mérfölddel tört az élre. 2008-ban Ranger korábbi változata is döntött már rekordot, igaz, neki csak a „bagatell” 5,6 mérföldre futotta. Utána jött BigDog, s tarolt mindent, egészen július 6-ig. Az eredményt a július 9-én megtartott Dynamic Walking 2010 összejövetelen jelentette be a fejlesztőcsoportot vezető Andy Ruina professzor.

A kutatás egyik célja az energiatakarékosság szemléltetése volt. Ellentétben a többi lépegető robottal, melyek mozgását motorok irányítják, és elég esetlegesnek tűnnek, ráadásul csomó energiát el is használnak, Ranger helyváltoztatása sokkal nyugodtabbnak, természetesebbnek látszik. Némi túlzással elmondható róla, hogy az ember járását próbálja utánozni, gravitáció és lendület segítségével igyekszik előrébb helyezni a lábát. Ugyan nem kettőt, hanem négyet – két elülső külsőt és két hátsó belsőt – használ, azokat (kettesével) váltogatva lépdel a célirány felé: előbb az elülsőket, aztán a hátsókat mozgatja.

A mozdulatlan Ranger úgy néz ki, mint egy nagy fűrészbak, ha pedig beindul, egy kicsit úgy, mintha mankót használna. Térde nincs, de lendületbe jőve, lábait fel tudja emelni, így látszatra semmi gondja nincs a járással.

És hogy mire lesz jó a (nem-hivatalos) világcsúcs? Ruina szerint nemcsak a robotikának használ, hanem a mozgási mechanizmusok jobb megértésében is segíthet. Mozgássérültek rehabilitációjánál, művégtagok fejlesztésénél, atléták teljesítményelemzésénél szintén figyelembe vehetik Ranger munkásságát.

Szólj hozzá!

Címkék: robotok mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr342185682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása