Pastu androidok Afghanisztánban

2010.08.12. 04:00 laszlol

A DARPA már valós helyzetben teszteli a pastu-angol előszavas fordítógépét. A katonáknak csak a Google Nexus One telefonját kell magukkal vinniük, az androidos mobilba beszélve a program azonnal felismeri, lefordítja és ki is mondja szavaikat.

A DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, Defense Advanced Research Projects Agency) már régóta dolgozik azon, hogy olyan egyszerűen használható kézi-berendezéseket tudjon az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok rendelkezésére bocsátani, ami megkönnyíti a helyi lakossággal való kommunikációt. A lakosok nagy része beszéli a pastu nyelvet, de a tolmácsok az életükkel fizetnek sokszor ha segítik az amerikaiak munkáját.

A TRANSTAC (Élőszavas Kommunikációs és Fordító Taktikai Rendszer, Spoken Language Communication and Translation System for Tactical Use) projekt keretében több céget és kutatóintézetet is megbíztak az elmúlt évek során, hogy egy ilyen rendszert fejlesszen ki. A Google-lel, mint az egyik legnagyobb webes fordító-rendszer fejlesztőjével is szorosan együttműködtek a cél elérése érdekében.

Úgy néz ki siker koronázza az erőfeszítéseket, ráadásul a fordítóprogram nem igényel speciális csúcs-hardvert, hanem egy egyszerű, androidos okostelefonon is működik. A DARPA most az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézettel (National Institute of Standards and Technology) közösen teszteli a legkülönbözőbb nyelvjárásokban és szituációkban a Google Nexus One telefonján futó programot. A rendszernek jól kell működnie változó háttérzaj mellett, a beszélő hangfekvése és a beszélgetés témájának hirtelen változása sem ronthatja le a fordítógép teljesítményét.

Jelen pillanatban a pastu a legfontosabb a DARPA számára, de a projekt csak akkor éri el végső célját, ha képesek olyan rendszert készíteni, ami bármely új nyelvre adaptálható csupán 100 nap leforgása alatt.

Szólj hozzá!

Címkék: android mesterséges intelligencia gépi fordítás darpa

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr752216014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása