Mi lesz velünk a világűrben?

2010.09.22. 06:00 ferenck

Növekvő ütemű túlnépesedés, véges erőforrások, határtalan fogyasztási kedv… Hiába kongatják a tudósok évtizedek óta a vészharangokat, egyszer talán tényleg valóra válnak katasztrófa-forgatókönyveik: teljesen kizsigereljük az anyabolygót. De mi lesz utána?

Földiesítés vagy cyborgok?

A problémafelvetés egyáltalán nem nevezhető újnak, a téma nemcsak aktuális, hanem divatos is. Egyesek szerint már késő, a bajt csak elodázni lehet, míg mások kétségbe vonják, túlzásnak tartják az élő organizmusként felfogott Föld, Gaia végromlásáról szóló látványos prognózisokat.

A jövőképek ugyan eltérnek, a bolygó megvédését célzó kampányok stratégiai javaslatait (energiatakarékosság, vízkészlet megőrzése, termékek újrahasznosítása stb.) illetően azonban viszonylag széleskörű konszenzus alakult ki. A NASA tudósai viszont már az 1950-es években felvetettek és tanulmányoztak egy kifejezetten radikálisnak tűnő megoldást: amennyiben az emberi faj túlélése a cél, figyelembe kell venni a (kimerített vagy például természeti csapás sújtotta) Föld elhagyását. Stephen Hawking többször kifejtette ugyanezt az álláspontot („a világűr a hosszútávú jövőnk”), legutoljára pedig a Smithsonian Intézet Nemzeti Légi- és Űrkutatási Múzeumának kurátora, Roger Launius elmélkedett róla az Endeavour tudományos periodika szeptemberi számában.

A világűrbe „kirajzás” két forgatókönyve képzelhető el: vagy ott teremtünk bolygónkhoz hasonló életkörülményeket (földiesítés, terraformáció), vagy a Homo sapienset alakítjuk át az új közeghez. Mivel az előbbi nagyobb léptékben kivitelezhetetlennek tűnik, a naprendszer – utána a távolabbi naprendszerek – gyarmatosításáról csak biológiánk módosítását követően álmodozhatunk. Logikusnak tűnik, de kivitelezhető lesz-e valaha is?

Zuzmók és gépemberek

Több kísérlet bizonyította, hogy (egyébként is zord körülmények között élő) egyes létformák az élettani szempontból kifejezetten veszélyes, „ellenséges” környezetnek számító űrben is képesek a túlélésre. A Nemzetközi Űrállomáson – a külső térben – baktériumokkal próbálkoztak, legjobban a Xanthoria elegans zuzmófajta „teljesített”: 553 nap után élve szállították vissza a Földre.

Megfelelő technikai támogatás, felszerelés hiányában az ember viszont nemhogy 553 napot, de egyetlen percet sem bírna ki. A holdraszállásokat és a Nemzetközi Űrállomás közelében eltöltött perceket leszámítva a Homo sapiens még nem töltött huzamosabb időt a tényleges világűrben. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az oda-vissza egy évig tartó potenciális Mars-utazás hogyan hatna a szervezetre.

Launius javaslata a transzhumanizmusból, sci-fikből ismert radikális megoldás: az emberi evolúció (legalábbis az idevágó elméletek szerinti) „következő állomása”, a kibernetikus organizmussá, organikus és elektromechanikus részekből álló cyborggá válás. A témával foglalkozó irodalommal és filmekkel könyv- és médiatárakat lehetne megtölteni, csakhogy fantáziáláson és fikción kívül – legalábbis az 1960-as évek és az első űrhype végéig – a NASA-nál komolyan tanulmányozták a lehetőségeket, aztán egy darabig kevésbé érdekelte a tudományos közvéleményt, az 1990-es évektől, az infokommunikációs technológiák térhódításától viszont annál inkább. De nem a NASA-t: kutatóik például asztrobiológiai elemzések mellett manapság elsősorban a jelennel és a közeli jövővel, többek között kockázatminimalizálással (fáradtság, egészségi hatások, sugárzás stb.) foglalkoznak.

Etikai dilemmák

Tételezzük fel, hogy a technológia adott lesz valamikor, és az önként vállalkozók gépemberré alakulhatnak. Komoly etikai kérdések merülnek fel: Homo sapiensnek tekinthetők-e még, vagy ha nem, milyen szabályozás vonatkozik rájuk, hogyan akadályozható meg „feljavított” képességeik negatív célokra történő használata? Launius szerint például az Egyesült Államok lakossága az 1960-as években ugyan pozitívan viszonyult az űrkutatáshoz, viszont sokuknak aligha tetszett volna, ha a NASA húsvér emberek helyett cyborgokat küldött volna a Holdra.

Cyborgok kapcsán természetesen ne az egyszerűsítő, metaforikus felfogásra – kampóskezű kalózra, kontaktlencsére, pacemakerre –, de még Kevin Warwick és mások ideig-óráig működő, inkább médiaszenzáció, semmint tudományos előrelépésnek számító kísérleteire se gondoljunk, hanem a központi idegrendszerhez, az agyhoz fokozatosan, lépésről lépésre közelítő kutatásfejlesztésekre. Kérdéses persze, hogy melyik a célravezető megoldás: a fokozatosan kevesebb fájdalommal járó, majd egyszer teljesen fájdalommentes biogenetika vagy az elektromechanikus beültetések?

30 komment

Címkék: asztrobiológia cyborgok

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr812313413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2010.09.22. 09:44:40

génmanipuláció?
a fém drága. a kitin olcsó... :)

Németh András 2010.09.22. 10:06:04

Rendszeresen előkerül ez a költözzünk ki az űrbe sztori. De még ha az összes hadiiparra költött pénzt összefogással űrbéli kiköltözésre fordítanánk, akkor sem tudnák létrehozni olyan helyeket ahol néhány tucat, esetleg néhány száz embernél több hosszú távon fennmaradhat.
Viszont még egy atomháború után is több mint néhány száz túlélő fog maradni a bolygón.
Ezért szerintem nem reális, hogy az űrben kelljen túlélnie az emberi fajnak. Nem a faj kipusztulása a tét az elkövetkező 20-30 évben, hanem a "nyugati civilizáció" fennmaradása. Lehet hogy olaj meg áram nélkül nincs internet, meg a többi, de azért az emberi faj túlélné azt is. Csak más lenne a társadalmi berendezkedés (ha lehet majd még egyáltalán társadalomról beszélni)

Az a baj hogy az emberi faj csoportokban összegyúrt intelligenciája egy idő után már csak arra való hogy a másik csoportok kinyírja. Szóval reálisabb hogy jönnek szép nagy háborúk, meg olyan dolgok amik a mai erkölcs számára még kicsit erősek (pl a fejlett csoportok halomra lövik azokat akik bebocsátást kérnek, falakkal választják le a tömegeket magukról és hagyják őket a saját levükben, stb).

Az ilyen háborúk meg az azt követő zűrzavar és a szociális intézmények hiánya miatt a lakosság száma jelentősen visszaesik (ott van pl Haiti esete, ha nem lett volna külföldi segítség (pénz, orvos, rendfenntartás) hanem csak zárt határok ahol a menekültet lelövik akkor néhány év a alakosság a fenntartható szintre süllyedt volna, és még néhány év és újra gyarmatosítható lenne), a kisebb lakosság egyenlő kisebb fogyasztás, és egy idő után újra elég lesz a Föld eltartóképessége. Akkor majd kezdődik az új civilizáció felvirágzása (és bízzunk benne hogy unokáink tanulnak a hibáinkból).

A kérdés csak az lesz hogy mi vagy a gyerekeink melyik oldalon ülnek. Ott ahol csak erkölcsileg kell elviselni hogy katonáink védteleneket lőnek halomra és gyarmatosítanak? Vagy ott ahol halomra lőnek minket és mi leszünk a későbbi gyarmat?

Afganisztánban például rengeteg ásványi nyersanyag van. És ha odáig jutunk hogy az a nyersanyag nagyon kell, akkor majd eldöntjük hogy úgy szerezzük-e meg hogy építünk egy országot akitől megvesszük vagy egy hét alatt visszabombázzuk őket a középkorba és egyszerűen elhordjuk a javakat? Ez szimplán erkölcsi kérdés.
És lehet hogy egyszer-kétszer kimennénk tüntetni hogy ez csúnya dolog, de ha azt mondanák hogy csak akkor nem lövünk le pár millió afgánt ha az emberek vállalják hogy a fogyasztásukat felére csökkentik, nem autóznak, nem fogyasztanak áramot, nem élvezik a luxust stb akkor inkább hagyni fogjuk hogy lelőjék azt a pár millió afgánt. Inkább elfelejtjük hogy mi megy a határon kívül, csak a karácsonyi "szeretetsoppingolást" ne zavarja meg semmi.

Ennyit az űrbe menekülésről :)

egerészölyv 2010.09.22. 10:12:00

Szép cikk, ami a tudományos részét illeti.

A törekvés, kepesztés siralmas. Világűrbe? Ugyan! Nem érzünk valami zümmögést ott hátul a fejünkben, amikor egy 93 és fél éves rozzant kapaszkodik két elcsontosodott kezével az életébe? Ilyeneknek fel kellene tennünk egy Mozart-vonósnégyest, egy Pergolesi-Stabat Matert vagy egy Schubert-szonátát CD-ről, és megtudakolni, tudnak-e ilyet felmutatni - mint ezek a korai halottak.
Az emberiség már a leszálló ágában van. Genetikailag. Kivédhetetlen. A fajok nem kapják jutalmul az örök életet csak azért, mert ők mások, mint a többi. A nyílméregbéka sem fogja az idők végezetéig kihúzni csak azért, mert szép kék színe van, és a lámpáshal is hiába foszforeszkál ott a mélyben, ha ez a hátsó szándéka. Ráadásul az emberiség genetikailag sokkal sebezhetőbb, mint a természetes életvitelű fajok. Az emberiség a kényelméért feláldozta a természetes kiválasztódást, márpedig enélkül nincs fejlődés vagy a faj hosszú életének reménye. Csukjuk be szépen a meséskönyvet, gyerekek, kipusztulunk, hamarabb, mint gondolnátok. És nem azért, amiből Marx György évtizedeken át megélt, mármint hogy "lesz-e elég intelligenciánk az atomháború megakadályozására", hanem mert nem is leszünk már, hogy megnyomjuk azt a tetves piros gombot. Hamarabb elvisz a devla. Gudnáájt - gud nááájt.

mizie 2010.09.22. 10:19:39

Amint kiürült itt kell hagyni a Földet. Találunk majd másik hasonlót vagy csinálunk egyet. Nem para.

AutosVilli 2010.09.22. 10:26:40

Ki kell menni az űrbe ,a többit az evolució elvégzi.!! Némi technikai támogatás nem árt.

egerészölyv 2010.09.22. 10:26:40

Ugyanakkor korántsem biztos, hogy az emberel együtt eltűnik az intelligencia is.

Egyfelől az utolsó pillanatokban (évtízezredekben) nemigen beszélhetni majd emberi intelligenciáról. (Ehhez ld. Az út című filmalkotást.) Másfelől kialakulhat egyéb intelligens faj, ahogy az ember is kialakult, sőt, ember híján jobbak lesznek az esélyei.

Teljesen új életforma alapjait is megteremtette maga az ember: a számítógépek belsejében speciális, gombaszerű lényekre lettek figyelmesek a kutató szempárok. Ott, a Bölcsesség Kútfejénél megeshet, hogy összekapcsolódnak valamiképpen az adathordozói intellektussal. Ennek első jele majd az lesz, hogy nem tudjuk kikapcsolni a számítógépet. (Nyáron velem már elő is fordult. Iszonyú jó blogokra bukkantam.)

trey82 2010.09.22. 10:27:58

akarmennyi energiaba/penzbe kerul megvedeni a Foldet a puszulastol az nagysagrendileg csillagaszati tavol lesz attol az energiatol/penztol ami ahhoz kellene hogy a Foldon kivul "letelepedjunk" (szerintem a mai technikai szinten ez korlatlan penzraforditas mellett is elerhetetlen).

ezt szerintem nem nehez belatni.

egerészölyv 2010.09.22. 10:32:19

@trey82: mind a kettő elérhetetlen. És semmi szükség Szürkeszakállok nyugdíjasotthonait telepíteni a Betelgeuze bolygóira.

trey82 2010.09.22. 10:34:54

@egerészölyv:

jaj mosmer vagy ien negativ?

egyreszt attol meg hogy a satnyak is tulelhetnek (inkubator stb) az "erosek" eselyei a szaporodasra nagyobbak maradnak es igy velhetoen jobban el fognak terjedni, nem?

masreszt ma mar talan az agy fontosabb resz mint a lejjebb talalhato szervek (bar "ep tesben ep lelek" az igazi optimum) es annak evoluciojat mi akadalyozna?

az inteligensebbek sikeresebbek a mai vilagban mint regen szerintem.

egy szoftverfejleszto keres jobban vagy egy izomepito? Bill Gatesnek milyen satnya teste van mar, na es?

egerészölyv 2010.09.22. 10:43:23

@trey82:
1, az ember az egyetlen lény, amelynek szaporodása egyre nagyobb mértékben mesterséges. Ennek meg lesz a böjtje.
2, az agy funkciói közül az értelem maga elenyészően kicsiny részarányú. Csak nem gondolod, hogy az emberiség egyre ügyesebben fogja elkapni a szúnyogot? Vagy egyre zseniálisabban verejtékezik? És hogy ezek elősegíthetnék túlélésüket a hüvelygombákkal és az indiai városi tolvaj majmokkal szemben?
3, rémes jelenség, ha az inetlligencia túlélési-elterjedési előnyhöz vezet - MA. Azt jeleni, hogy egy viszonylag értéktelen funkcióba az emberi faj mesterségesen egyre több "bio-" energiát pumpál, más fakultások rovására. Ennek aztán különösen meg lesz a böjtje!

Zed is not dead yet 2010.09.22. 10:50:29

A kétszázéves ember.

Nézzétek meg a filmet, szerintem nagyon érdekes. Egyrészt a véletlen-tényező szerepe (véletlenül lett a robot emberi módon értelmes-érzelmes) és ennek következményei. Másrészt pedig az a rész, amikor úgy lesz "emberré", hogy először a gépi alkatrészeit olyan mértékig emberivé alakítja, hogy végül a halál "csodája" is lehetővé válik számára.

A.I.

Ez pedig (szerintem) arról szól, hogy nincs az embernél embertelenebb a földkerekségen. A teremtményeibe viszont csak idealizált funkciók kerülnek, logikával párosítva és voila! itt a túlélő faj.

Zed is not dead yet 2010.09.22. 10:56:39

Egyébként az űrbeli terjeszkedéssel kapcsolatban a Vörös Mars - Zöld Mars - Kék Mars trilógiát is tudom javasolni elolvasásra, elég rendesen benne vannak a kockázatok és mellékhatások és maga a projekt is nagyon jól le van írva.

Ebből nekem az jön le, hogy nem kell rögtön emberszázezreket küldeni valahova (pl. a Holdra). Elég egy kisebb csapat, bőségesen ellátva olyan felszereléssel, amivel helyben lehet további erőforrásokat kitermelni, gyártani. Ezután már csak a további ember-transzportokat kell megoldani, egyébként a dolog önfenntartó lehet. Arra viszont fel kell készülni, hogy ha egy nemzedék felnő a holdon, vagy mondjuk az aszteroida-övben (bányászok pl.), akkor az sose fog a Földre visszatérni (gravitáció, stb), hanem ott elkezdődik egy másik (ember)faj kialakulása.

Zed is not dead yet 2010.09.22. 11:12:03

És az magától értetődő, hogy vagy egy komoly űrállomás, vagy a Holdon egy bázis az első lépés, kell egy kis gravitációjú hely, ahonnan könnyű elindulni és ahova könnyű megérkezni. Az is előny ilyenkor hogy nincs légköre.

konfuciuska 2010.09.22. 11:25:46

Srácok, a két Voyager 33 éve megy. Eddig kb. 13 fényórányi távolságra jutottak. A következő csillag nem fél, hanem 1400 fénynapnyira (4 fényévnyire) van! Ezzel a tempóval a voyagerek 2800x33 év alatt érnek majd oda... Miről beszélünk? Ebben a naprendszerben még a marsig sem tudunk elmenni úgy, hogy ne félnénk egy irányunkba mutató napkitöréstől, nem merészkedtünk még ki soha a földi mágneses erőtérből.
Mire meglesz a technika egy másik itteni bolygóra költözésre (max. ezres, de inkább százas léptékű résztvevővel, szóval nem nekünk lesz az!!), addigra is már rég léső lesz, hogy nekikezdjünk! Másik naprendszerig menni ideális esetben, még ki sem talált, pláne nem megépített technilával is százas nagyságrendű évig tartana, sok-sok generáción keresztül...

Ébredjünk már föl!! A Föld van, semmi más!!

Borenbukk 2010.09.22. 11:29:13

@egerészölyv: Bohosag, Olyv! Minden specializacio elonyt jelent a pillanatnyi helyzetben, de csokkenti a gyors kornyezeti valtozasok tulelesenek eselyet. Ez stimt. De az intelligencia olyan specializacio, ami alkalmas a kornyezeti valtozasok hatasanak semlegesitesere. Ez sem mindenhato. Ha holnap kiderul, hogy erretart az Armaggedon ustokose, es tiz evunk van megallitani, akkor valoszinuleg bukta. De szaz ev mulva lehet, hogy csak a kis szines rovatba kerul be a biztonsagos palyara teritese. A hatekonyabb izzadassal pedig foglalkozon a sarki roka, mi bekapcsoljuk a legkondicionalast. (Ha lesz eleg energia.)

2010.09.22. 11:51:35

Új fajt létrehozni rossz ötlet. Istent játszani nem szabad (és ennek nincs köze ahhoz, hogy ki mit hisz róla).

Nekem a battlestar galactica jutott eszembe, az új, a régit nem ismerem... egy olyan flottával páran túlélnék egy darabig, habár kaja, levegő, víz stb. problémákat okozhatna, jó lenne a replikátort feltalálni :)

Vanek B. Eduard 2010.09.22. 11:56:28

@Németh András: Egyetértek veled. A zűrbe való "kiköltözés" a mai ismereteink szerint kivitelezhetetlen, legutolsó és kétségbeesett lépése lenne pártucat "túlélőjelöltnek". Hogy valóban túlélők lehetnének-e, az sokkal kétségesebb, mint a széjjeltúrt Földön való (lecsökkent létszámú és életszínvonalú) túlélés esélye.

Ami ma folyik, az persze nem mehet így örökké: exponenciális görbék írják le pl. a népességnövekedést, de a szennyezést, elhasználási paramétereket is. Exponenciális görbe meg örökké nem tartható fenn, a végén jön a krach...

trey82 2010.09.22. 12:02:05

@egerészölyv:

1, megmodnom oszinten szerintem ez a "termeszetes-mesterseges" ellentet tul van mar misztifikalva egy kicsit. egyetlen egy valosag van, abban kell tudni tulelni. magas intelligenciaval olyan ujabb es ujabb szinteket lehet megugrani amiket korabban nem is gondoltunk volna lehetsegesnek, szoval intelligenciaval a lehetosegek elvileg korlatlanok. mig ezzel szemben izombol mit lehet megoldani?

ha belegondolsz egy adott intelligencia szint felett mar minden "termeszetes" elo lesz allithato "mesterseges" uton is, de egyebkent sem ertem miert baj az ha pl. egy mutacio megtortentere evmilliokat varas helyet mi magunk nyulunk bele a genekbe. nyerunk egymillio evet, mi ebben a rossz?

hogy nem egy kobor neutron lokte odebb az adott genszekvenciat hanem direkt mi? hu hat botranyos komolyan, "fuj muanyag nem termeszetes blabla" mehet a hiszti... csak mi ertelme van?

trey82 2010.09.22. 12:10:46

@egerészölyv:

2, igen a vizualis funkicok emesztik fel a legnagyobb reszt ha jol emlekszem, de ennek semmi jelentosege.

akarhany %-a is felelos az agynak az intelligenciankert, ugyanugy kulcsfontossagu marad es vilagos hogy az egyetlen lehetoseg a tulelesunkre ha azt fejlesztjuk.

ezzel kapcsolatban pedig felhivnam a figyelmeded arra az exponencialis robbanasra ami a tudasunkban kovetkezik be mar egy ideje es ami a tudas kumulitativ(!) jellegere epul, vagyis barmit fedez fel vki hamar bekerul a szellemi kozkincsbe es NEM VESZ EL, az utodainknak nem kell ujra felfedezni hanem csak megkeresik neten az infot es mar tudjak is.

szamomra vilagos hogy ez az egyetlen kitoresi pont minden szempontbol es tudasunk kitagulasanak merteke fogja meghatarozni mennyi ideig elunk, nem pedig hogy az egyes (!) ember (aki ebben a haloban csak egy sejt, semmi tobb) majd ugyesebben kapja-e el a szunyogot lol

trey82 2010.09.22. 12:13:39

@egerészölyv:

3, mar hogy a radai rossebbe lenne az intelligencia ertektelen funkcio? ezt megmagyaraznad legyszives?

ha azzal akarsz jonni hogy kis szazaleka az agynak felelos az intelligenciaert akkor ezt az ervet javaslom alaposan gondold at megegyszer

Bilux67 2010.09.22. 12:39:08

@áDám:
"a két Voyager 33 éve megy. Eddig kb. 13 fényórányi távolságra jutottak."

Na és? A Star Trek meg 1966 óta megy, és már a D kvadránsba is eljutottak!
Láttam a a TV-ben.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.22. 12:46:44

@trey82: az intelligencia nem értéktelen, de csak egy részét képezi annak az egésznek, amely igen nagyon számít egymásra - azaz együttműködésben képes a szervezet fenntartására. Az agy működéséért számtalan (és egyre gyengülő)szervrendszer komplex működése felel, tehát ha azoknál funkcióvesztés áll be (bármi miatt - mondjuk mert egy lusta dög vagy, ám elméletgyártásból meg szuper), mondjuk a tunyaság okán a szív-ér rendszered hanyagolod, a hülye agyadba is kevesebb oxigén fog áramolni és mindjárt nem arra törekszik majd, hogy a századik nyelvet elsajátítsd, hanem minden erővel azon lesz, hogy a szívecskéd hibáját kijavítsa... stb. Szóval soha nem fog elválni az idegrendszer attól aminek alapvetően köszönheti a létrejöttét és bonyolultságát. Együtt! Kizárólagosan együtt érdemes nézni az emberi szervezet egészét- annyi a kölcsönhatás, hogy még mindig fingunk sincs róla... (amúgy pedig a test satnyulása és a természettől való elpártolás eredményeként éppen az idegrendszer reagál a leggyorsabban, mert szegényke olyasmiknek lett kitéve, amire évmilliók alatt még nem volt példa... és nem képes ilyen gyorsan változni,mint ahogy azt a globalizációs ártalmak megkívánnák tőle. Mit csinál? Összeomlik majd... megbolondulsz előbb :) nem megyünk a világűrbe - nyugi :)

Borenbukk 2010.09.22. 13:21:31

@áDám: Regebben meg Europa volt semmi mas. Vagy masoknak eppenseggel Amerika. Nem tudom, kepesek leszunk-e valaha is legyozni a fenysebesseget, vagy hogy egyaltalan lehet-e, de azert ilyen hatarozott kijelentesekre nem ragadtatnam magam.

Iron 2010.09.22. 13:35:11

@trey82:
az evolúció nem így működik

Van a mondás, hogy minden faj a saját evolúciójának csapdájában van, előbb-utóbb minden faj kihal (amelyik megváltozik, technikailag az is). Evolúciós szempontból semmi más nem számít, mint hogy milyen sikeresen ülteted át a génjeidet az utódaidba (fitnessz). Hány gyereke van egy szoftverfejlesztőnek? És hány egy muszlim parasztnak?
A szelekciós nyomás, az egyik legfőbb mozgatórugó gyakorlatilag megszűnt. Lombikbébiprogrammal segítünk, császárral szül már mindenki, és ezeknek az aránya egyre nő. Ahogy a rövidlátók, allergiások, meddők stb aránya, mivel az ezekre hajlamosító gének nem szelektálódnak ki (mesterséges segítséggel gyereket csinálhatnak). Az emberi génállomány szépen leromlik az orvostudománynak hála (persze morális szempontból ezt nem lehet igazán támadni).
Ennek ellenére iszonyatosan túlszaporodtunk, a Föld már csak a pufferből tart el most is, ebben az évszázadban szépen meg fogjuk enni magunkat. Magát a bolygót nem féltem különösen, magunkat pusztítjuk ki.
Sztem 30 éven egy csomó helyen bevezetik a születésszabályozást, mint Kínában. De az már késő lesz.

konfuciuska 2010.09.22. 13:55:26

@Borenbukk: a fénysebességet mai ismereteink szerint tömeggel rendelkező részecske nem érheti el. Saját valónkban még csak meg sem közelíthetjük túlzottan (99,x %-nál jobban), azt is marha hosszú gyorsítási periódus után, amit ugye kb. ugyanolyan hosszú, szintén "padlógázos" lassítási periódus követ...

Arra, hogy a 100 éve még mindig nem teljesen megmagyarázott,bizonyítozz relativitás-elméletet vmi olyan váltsa föl, ami azt teljesen érvényteleníti, ráadásul komplett technikát építsünk rá, mindezt 100 év alatt, szerintem ezrelékes esély se nagyon van. Persze lehet erre várni, hátha mégis, de inkább olyan politikusokat kéne világszerte választani (vagy azzá válni, ha nincs olyan), akik abból indulnak ki, és meg is értetik a komfortját féltő milliárdokkal, hogy ezt a helyet kell előszőr megmenteni, majd hosszútávon is fenttarthatóan megtanulni használni, nem lehetetlen dolgokra várni...

Szerintem.

trey82 2010.09.22. 13:58:33

@térfél:

igen pontosan erre utalva irtam korabban hogy "szerintem ep testben ep lelek az optimum", egyetertunk.

nekem van egy sakkozo haverom aki nagyon nagy majer es mikor gyerekek voltunk mindig kirohogtuk mikor meselte hogy sakktaborbol jott haza ahol "edzettek".

"mit edzettek, emelgettek a bastyat meg a kiralyt?" - mondtuk mi hulyek.

o elmondta hogy fizikai edzes, rengeteg futas, fekvo stb stb merthogy ahhoz hogy az agy penge legyen a test tobbi reszenek is annak kell lenni.

vagy pl. a Forma1-es pilotak is ugy tudom eleg sokat edzenek fizikalisan pedig mikor futam van csak be vannak zarva egy dobozva ahol tekergetnek egy kormanyt.

trey82 2010.09.22. 14:11:39

@Iron:

hiaba van a muszlim parasztnak most tobb gyerke mint egy szoftverfejlesztonek, attol meg az utobbi genjei siman tulelhetik az elobbieket. az ido szerintem durvan a szoftveres sracnak dolgozik.

egyebkent ha mar elmeleteket nezunk van egy olyan is miszerint a biologiai evoluciot felvaltotta a memek (gondolatok) evolucioja, es mi csupan a gondolatok tulelogepei vagyunk (ez persze igaz a genekre is).

tehat elsosorban nem emberek versenyeznek emberekkel a tulelesert hanem gondolatok gondolatokkal.

amit a satnya, eletkeptelen emberek szaporodasarol irtal arra mar korabban reagaltam: toluk fuggetlenul az erosebb, eletkepesebb egyedek ugyanugy zavartalanul tudnak szaporodni egymassal.

ha csajozni mesz es egy satnya, nyeszlett gyoker vagy erosen csokkenek az eselyeid egy kisportolt, eletrevalo konkurenssel szember, szoval szerintem itt nincs akkora drama

ÁrPi 2010.09.22. 14:12:27

Szerintem a Földgolyóbison is egy-két ezer évre elegendő energiatartalékunk van , akár arra is használható eme "tartalékidő" hogy tényleg bolygóközi fajjá nőjjön tovább az emberi faj.

Energiatermelő erőmüvek választékát tekintve
Szerintem az ORNL -nek az LFTR licenszét kellene majd megvásáronunk (Mo.) (köv. 15-20 év nagyprojektje...lehetne),

a kiöregedő atomerőművi kapacitásaink helyettesítésére, bővítésére, vagy ideiglenesen a kiegészítésére.

A bőséges Thórium olcsón beszerezhető.

Ehhez néhány szerintem igen jó link:

Aim High!

sites.google.com/site/rethinkingnuclearpower/aimhigh

energyfromthorium.com/2008/11/21/joe-bonomettis-tech-..

Mindkét linkről a letölthető prezentációkat ajánlom az értelmes érdeklődőknek
kb. a jóértelemben vett "TIT-szintü, népszerü-tudományos" vagy tán magasabb szinvonalas ismerethez juttat
a témában.

trey82 2010.09.22. 14:57:26

@ÁrPi:

igen ez a thoriumos megoldas tunik a legrealisabbnak, a fuzios eromuvek hozzaertok szerint meg 100 evnyire vannak tolunk legalabb.

egyebkent mefigyeltetek mar hogy az emberiseg mindig ha megold egy nagy globalis vagy letet fenyegeto alapveto problemat, akkor maga az aktualis megoldas a rakovetkezo nagy problema forrasa lesz. pl. ha most meg tudnank oldani az energiaproblemat (mondjuk sikerulne hasznalhato fuzios reaktorokat epiteni) akkor az emberiseg meg jobban tulszaporodhatna es hat 20 milliard ember mar egeszen mas kategoriaju problemak halmazat indithatna el
süti beállítások módosítása