Odacsap a robotkar

2010.10.18. 06:00 ferenck

A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen – hirdeti a robotika első alaptörvénye, de talán Asimov is ledöbbenne, ha látná, mivel kísérleteznek egy szlovén laboratóriumban…

Különös kutatásról számolt be a New Scientist: Borut Povše a Ljubljanai Egyetem fiatal tudósa a főként nyomtatóiról ismert japán Epson ipari szerkezetével, egy összeszerelésre használt robotkarral bevettnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető módon teszteli, mire kell ügyelni a fejlesztőknek ahhoz, hogy tényleg be lehessen tartani a híres törvényt. Merthogy a mai robotok nem felelnek meg az abban megfogalmazottaknak, interakció közben igenis képesek kárt okozni az embernek.

A gép semmi mást nem tesz, „csak” odacsap a tesztalany karjára, egész pontosan ellöki az útból. Két fúrófej-szerű nyomóeszközt szereltek a végére: egy tompát és egy élesebbet. Hol az egyiket, hol a másik használták. Személyenként tizennyolc alkalommal, alkalmanként eltérő intenzitásfokkal sújtott le.

A hat önkéntesnek (akik egyébként Povše kollégái) el kellett mondaniuk, mennyire fájt az érintkezés: egyáltalán nem, alig, közepesen, nagyon, iszonyatosan. Általában enyhe és közepes fájdalomról beszéltek.

Következő lépésként mesterséges kart hoznak létre, és sokkal súlyosabb fizikai kontaktusokat, következményeiket vizsgálják és modellezik vele. Elvileg addig kísérleteznek, amíg rájönnek, milyen gyorsan mozoghat a robot úgy, hogy a közelében lévő embernek ne okozzon fájdalmat. Povše érvelése szerint, a törvény akkor tartható be, ha a robot sebességét, felgyorsulását, a nyomóeszközök méretét és formáját optimalizálják. Ezek ugyan csak az első lépések, de ha sikerül, és miután ideálisra kalibráltak mindent, az interakció – elvileg – tényleg biztonságos lesz.
 

14 komment

Címkék: robotok mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr22379472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spiritmonger 2010.10.18. 09:00:38

szép dolog Asimov, de azért ne egy író mondja meg, hogy milyen legyen egy célrobot felhasználása

2010.10.18. 09:06:14

Amíg ember az ember, addig minden fejlesztés alapja, hogy embert lehessen vele őlni, és ez teljesen igaz a robotokra is. Az ipari felhasználás csak másodrendű. Bár Asimov jól kitalálta, de a sci-fi nem az, hogy robotok vannak benne, hanem, hogy ilyen törvényt alkot az ember.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.10.18. 09:20:58

Azt elfelejted, hogy Asimov szerint a robot, az "munkavégzésre használható számitógép, amely hasonlit az emberhez" (Alapitvány pereme). Ez nem hasonlit. Ez nem robot, hanem célgép.

devadel 2010.10.18. 09:53:00

asimov törvénye nem a fejlett célszerszámokra vonatkozott, hanem a mesterséges tudattal rendelkező gépekre (androidokra).

ettől persze nem baj, ha a szerszám nem túl veszélyes, csak kutassanak a fiatalok.

Murderface 2010.10.18. 10:01:04

@Spiritmonger: Ha tanultál volna robottechnológiát, akkor tudnád, hogy az Asimov-féle robottörvényeket egy az egyben átvették a robottervezők és gyártók, mert nagyon jól kitalálta az öreg. Egyébként az az "egy író" biokémiából doktorált, és kiemelkedő érdemeket szerzett többek között a tudományos ismeretterjesztés témakörében, de történelemmel is foglalkozott. Szóval ne egy félművelt spanglitól elszállt ponyvaíróra gondolj, hanem egy egyetemi professzorra...

@Bárzongorista: A robot definícióját viszont pont nem vették át egy az egyben Asimovtól a robottechnológusok. Sőt, a robotra több definíció is létezik, itt van 2 példának okáért:
-"Újraprogramozható, többfunkciós manipulátor anyagok, eszközök, részegységek mozgatására, megváltoztatására programozott mozdulatsor segítségével különféle feladatok elvégzése érdekében." (Robot Institute of America, 1979)

-"Egy önműködő eszköz, mely emberformájú vagy olyan feladatokat hajt végre, melyeket emberinek nevezünk." (Webster's Dictionary 1993)

Otthonka.Okoska · http://otthonokosan.blog.hu 2010.10.18. 10:42:34

Azért nagyon durva lenne, ha 50 év múlva szó szerint Asimov törvényei lennének az alapkövek. Olyasmi lenne, mint a Newton a tömegvonzásban.

sndSanyika 2010.10.18. 10:50:23

márpedig asimov törvényei lesznek a legfontosabbak.

és nem célrobotokról van szó... kicsit nézz utána a dolgoknak mielőtt hülyeségeket írsz :)

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.10.18. 11:19:50

@Murderface:

Amikor Asimov ezt a robotdefiniciót használja az Alapitvány Pereme c. könyvben, akkor már nem léteznek robotok. Kivéve R. Daneel Oliwaw-t, de erről még akkor nem lehet tudni.

Vissza is kérdez Trevize, hogy mi értelme emberformájúnak tervezni egy gépet, mikor sokkal hasznosabb formák léteznek.

Asimov félelmetes társadalmi-robotikaelméleti meglátásai egyébként messze felülmúlták korát. Amilyen gyenge volt az öreg a technikai leirásokban (nem is tartotta azokat fontosnak szerintem), annyira erős volt a pszichoszociológiában.

A robotika törvényei szerintem a XXI. sz. meghatározó elemei lesznek.

Apropó: miért nincs Isaac Asimov utca/tér, legalább a Műegyetem vagy az Infopark környékén?

zmrzlna 2010.10.18. 11:36:18

A "robotika első alaptörvényét" a robotrepülőgépek, önirányított bombák kifejlesztésével leselejtezték.

mis 2010.10.18. 11:58:32

Azért ez így egy kissé vicces :)

Nézz körül ipari robotoknál:
a korlátozás (szinte mindig)
annyi, hogy ne tehessen kárt SAJÁT MAGÁBAN. Inkább arra mennek rá, hogy ha ember (vagy bármi zavaró, esetleg veszélyes dolog) bekerül a robot hatókörébe, akkor azonnal álljon meg. És ez, szerintem így van jól.
Üdv.: Mis

flamer 2010.10.18. 12:16:35

@Murderface: Egészen konkrétan melyik gyártó vette át "egy az egyben" Asimov törvényeit? Egyik sem, mert nem lehet.

Az a baj a "robotika törvényeivel", hogy bár a regényekben plot device-ként remekül működnek, viszont abszolút használhatatlanok valós robotoknál: leginkább azért, mert az implementálásukhoz működő AI kellene, az meg nincs és az elmút jópár évtized tempóját elnézve nem is lesz mostanában.

sndSanyika 2010.10.18. 12:59:39

azért jó lenne ha különbséget tennénk robot és robot között. ilyen erővel a mosogép is egy robot és dögöljön meg ha megráz?? :)

Asimov robotjai még nem is léteznek. ezek a kísérletek pedig azért kellenek hogy majd egyszer létezhessenek
süti beállítások módosítása