Bocsimackó nyerte a Google MI versenyét

2010.12.03. 05:00 laszlol

Melis Gábor magyar programozó lett a győztese a Google Mesterséges Intelligencia versenyének. A résztvevőknek által fejlesztett intelligens botok a Planet Wars nevű játékban csaptak össze egymással. Gábor toronymagasan vezette a mezőnyt. 200 ponttal vert rá a 2. helyezettre, míg a 2. és az 5. között alig több, mint 50 pont volt a különbség.

A játék során a bolygók közt kell átcsoportosítaniuk az erőforrásaikat a résztvevőknek, illetve meg kell támadniuk egymást, hogy minél több területet foglaljanak el. Gábor algoritmusait a viszonylag réginek számító Lisp programozási nyelven írta. Ugyan a legtöbb informatikus csak hallomásból ismeri, de a Mesterséges Intelligencia kutatásban már az 50-es évek végén használták a Lisp-et. Gábor régi motoros ezen a területen, már az ELTE programozó matematikus szakán is MI-vel foglalkozott, és többször ért el első helyezést nemzetközi programozó-versenyeken.

Amikor az idei Google AI Challenge-en megkérdezték tőle, hogy tanul-e az általa írt bot, csak annyit felelt, “Nem, de én igen”. A győztes algoritmus leírása Gábor blogján olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: google játék mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr842489717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása