A Google online könyváruháza

2010.12.09. 06:00 ferenck

Az Amazon, az Apple (iBook Store) és mások után a keresőóriás is beszáll az internetes könyvüzletbe: a tervek szerint még idén elindítja online könyváruházát, az Google Editions-t. Az utolsó fázisnál járnak, a bejelentés bármelyik nap megtörténhet.

Nagy valószínűséggel karácsony előtt kerül sor rá, bár az eredeti elképzelések szerint rég üzemelnie kellene: a tavasszal megszellőztetett, nyárra tervezett nyitás egyre csúszik. A projekt túl bonyolult, tökélyre törekszenek, érthető a késés, legalábbis a hivatalos álláspont szerint.

A technikai akadályok elhárultak, úgyhogy az Egyesült Államokban hamarosan, nemzetközi szinten 2011 első negyedévében debütálnak.

Az üzleti modell lényegesen el fog térni a versenytársakétól: a könyvek közvetlenül a Google-tól vagy más internetes eladóktól, például függetlenektől is megvásárolhatók, majd a felhasználói fiókkal összekapcsolt online könyvtárhoz adják őket. A felhasználó gyakorlatilag bármely, böngészővel ellátott gépről – laptop, tablet, Android-alapú okostelefon stb. – hozzáférhet Google fiókjához, azaz akárhol olvashat.

Egyelőre több kérdés megválaszolatlan még. Nem tudni, az óriáscég a bevétel hány százalékát osztja meg üzleti partnereivel, mint ahogy azt sem, hogy kik lesznek azok. Az Amerikai Könyveladók Szövetsége szerint nagyjából kétszáz független köt szerződést velük.

Az egész világ érdeklődéssel várja, hogyan fog működni a modell.

Közben persze már készülnek a tervek a népszerű platformokra szánt alkalmazásokra, és különösebb fantáziálás nélkül kitalálhatjuk, hogy az androidosok előkelő helyen állnak a képzeletbeli listán.

2 komment

Címkék: google android

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr702487357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kn2009 2010.12.09. 11:36:53

@spartanburg: Könyvekhez talán inkább tablet kéne, nem?
süti beállítások módosítása