Biometrikus azonosítás androidos mobilokon

2010.12.20. 06:00 ferenck

Az utóbbi évek és a jelen infokommunikációs világát jelentősen átalakító két jelenség, mobiltelefónia és biometrikus azonosítás közös nevezőre hozását legjobban az immáron androidos változattal rendelkező BioLock nevű alkalmazás szemlélteti.

A fejlesztőcég, a Blue Planet Apps Androidra írt más érdekes alkalmazásokat is jegyez, például a bármikor bármely, internethez kapcsolódó printerről nyomtató roboPrintet, vagy a torrent kliens dTort, de a készülékek biztonságos, jelszó nélküli feloldását garantáló BioLock tűnik a legizgalmasabbnak, leginnovatívabbnak.

A hírek szerint a Samsung komolyan érdeklődik a jelenleg csak az üzleti partnerek és a sajtó számára hozzáférhető alkalmazás iránt.

A majdani felhasználó kezdetben két opció, írisz- és a legbiztonságosabbnak tartott arcazonosítás közül választhat; ha akarja, akár mindkettőt. A lehetőségek száma bővülni fog – a fejlesztők már dolgoznak a hangon is. Az alkalmazáson eredetileg nem volt jelszavas megoldás, most már viszont igen, így a biometriát PIN-kóddal kombinálhatjuk. (Bizonyos szituációkban, például ha otthon rövid időn belül többször oldjuk fel a telefonzárat stb., felesleges az ultrabiztonság, a csak jelszavas lehetőség mellett is dönthetünk.)

A pislogást és a pupilla tágulását/szűkülését is érzékeli, úgyhogy fényképpel nem vágható át; és állítólag a szakáll, bajusz és a hol hordott, hol nem hordott szemüveg felismerése sem jelent gondot, a mobiltelefon tulajdonosát nem nézi más személynek. Legalábbis az eddigi beszámolók szerint.

A BioLock a készülék megnyitása mellett máskor is használható: banki teendőket intéző alkalmazáshoz társíthatjuk stb.

Szólj hozzá!

Címkék: android biometria mobilkommunikáció

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr482509617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása