Agyépítés

2010.08.16. 06:00 ferenck

A korai mesterségesintelligencia-kutatás nagy álma, az emberhez hasonló mentális adottságokkal rendelkező gép a hajdani kitörő optimizmust követően sokáig csak ábrándnak tűnt; a részterületi fejlesztésekre tevődött át a hangsúly. De a régi lángot azért még mindig igyekeznek feléleszteni.

A nanotechnológia, transzhumán intelligencia, szuperrobotok eljövetelét hosszú évek óta töretlen lelkesedéssel prognosztizáló Ray Kurzweil nevéhez fűződő éves Szingularitás csúcsértekezlet idén tegnap és ma kerül megrendezésre. A Szingularitás leegyszerűsítve és információtechnológiára szűkítve a gépek öntudatra ébredésének ideje-órája: utána már semmi sem lesz olyan, mint előtte volt… A csúcs résztvevői a szűk szakmai elitet képviselik, Szingularitás-forgatókönyvek mellett tudomány és technológia társadalmi hatásait vizsgálják, vitatják meg.

Az agy algoritmusai

Kurzweil elutasítja az ún. „erős MI” sokak szerinti kivitelezhetetlenségét, és az előadások között mindig szerepelnek nagyratörő projekt-ismertetések. Idén például a londoni University College számítógépes idegtudományokkal foglalkozó részlegének fiatal kutatója, a néhány esztendeje még játékfejlesztésben (Evil Genius stb.) jeleskedő Demis Hassabis számolt be vizsgálódásairól. Rendszerszinten, az „agy algoritmusaiban” gondolkodik, olyan kérdésekkel foglalkozik, hogy elménk milyen algoritmusokat használ problémamegoldás közben, és ezek közül melyek nélkülözhetetlenek egy általános mesterséges intelligencia létrehozásához: hogyan sajátítunk el ismereteket, miként alakítunk át érzékszervi információkat fogalmi információvá? Például látunk egy képet, aztán el is kezdünk gondolkodni róla – mi történik ebben az esetben az észlelés és a fogalomalkotás között? Ma még nem létezik a látványból absztraháló (jó) gépitanulás-algoritmus – a legújabb „agykép-készítő”, sejtelemző technikák felhasználásával, Hassabis és munkatársai ilyesmit próbálnak létrehozni. Ilyesmit, de mégis mást: figyelembe kell venniük, hogy az ugyanazokon az elveken alapuló algoritmusok (minden bizonnyal) eltérően funkcionálnak természetes és szilíciumközegben.

Amennyiben az algoritmusok másként reagálnak, kivihetetlen az agy teljes emulációja. A kutató szerint a két legismertebb „agyépítő” projekt, az IBM és a DARPA jegyezte SyNAPSE és a Lausanne-i Műszaki Iskola, Henry Markram professzor nevével fémjelzett Kék Agy kezdeményezése által használt neuromorfikus modellekkel és hasonló módszerekkel legalább 50 évre vagyunk az „általános mesterséges intelligenciától” (AGI). Úgy véli, az agyműködés által erőteljesebben inspirált algoritmusok kellenek, mint például az MIT retinális sejtek két szintjét részletesen modellező HMAX vizuális felismerő-rendszere.

SyNAPSE és Kék Agy

Az IBM és a DARPA kutatói, valamint Markram és kollégái minden bizonnyal másként látják modelljeik rövid- és hosszútávú kivitelezhetőségét, a megvalósítás időintervallumát. Mindkét projekt célja elméhez hasonló szoftver kidolgozása, az agyműködés visszafejtése alapján. Előbbiek kognitív-számítási chipekből álló hálózatban gondolkoznak. A makákó majmok agyának hálózati architektúrája a kiindulási pont, az alapján igyekeznek megérteni az agyban lejátszódó folyamatokat, működését, komplexitását. Többezer kapcsolatot és többszáz agyterület hálózatát tanulmányozva, a fehérállomány nagytávolságú autópályákhoz, a szürkeállományt helyi utakhoz hasonlítják. Konklúziójuk: a hálózat egésze integrált magot tartalmaz, és elképzelhető, hogy ez a mag a magasabb szintű kognitív tevékenységek, sőt a tudatosság központja, és valamikor választ adhat a „hogyan alakult ki az agyból az elme” kérdésre. Az agy régióit a keresőmotorok oldalakat rangsoroló technikájához hasonlóan osztályozva arra a következtetésre jutottak, hogy az agy homloki részéhez tartozó prefrontális kortex sokkal fontosabb funkciókat tölt be, mint fizikai elhelyezkedése sejteti: mint egy kapcsolóasztal, az információ integrálását és elosztását szervezi. Ha egyszer sikerül mindezt gépi közegben emulálni, talán nem is leszünk olyan messze az AGI-től.

Henry Markram már szimulálta az egér és a nyúl agyának egyes elemeit. Jelenleg a neokortexként ismert repetitív egységekre, a neokortikális „oszlopra” összpontosít. Munkatársaival több tízezer egymástól különböző idegsejtről készítettek mesterséges neokortikális oszlop létrehozását lehetővé tevő szoftvermodellt. Ugyan minden egyes idegsejt egyedi, de megállapították, hogy különböző agyi áramkörök közös mintákkal rendelkeznek. A modell életre keltéséhez az eddigi modelleket és néhány algoritmust (gépi rendszerbe integrálva) szuperszámítógéppé kell alakítani. Markram laptopok helyett azonban egy tízezer processzoros IBM Kék Gén gépet használ. A szimulációk megkezdődtek, rendeltetésük, hogy az agyműködésről adjanak fogódzókat, aztán pedig jöhet az AGI.

25 komment

Címkék: mesterséges intelligencia agykutatás algoritmusok

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr762223899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.16. 12:31:03

"Az agy algoritmusai"
ez valami viccblog igaz?

tudományparódia
bár a tudomány maga a paródia, az intézményesített hittételeivel

mi az algoritmusa a kreativitásnak?

kigyurt álat 2010.08.16. 12:53:16

@wmiki: "mi az algoritmusa a kreativitásnak? "

Ez egy jó kérdés, gondolkozom kicsit rajta aztán megmondom.

gitáros 2010.08.16. 12:55:01

@wmiki:
Magad vagy a paródia, picim.

lunatik 2010.08.16. 12:55:16

en elegedett lennek egy olyannal, aki foz, mos, takarit, behozza a sort. ez csak nem lehet olyan bonyolult.
ja, es 'napi 16 oraban hulyeseget beszeles' modult nem kerek bele. :)

TakeshiKovacs 2010.08.16. 12:55:47

Te vagy vicc miki.

Menjé' haza az igazmondóra aztán
ott trollkodjál te kis pöcs.

otapi 2010.08.16. 12:55:49

@wmiki: Gondolom, fogalmad sincs hogy "működik" a tudomány, ugye? Az egyháznak vannak "intézményesített hittételei". A tudománynak axiómái annak, ezeket pedig meg lehet dönteni/változtatni, ha jönne egy új Einstein.

Mi az algoritmusa pl. az Excel-nek? Már erre az egyszerű kérdésre sem tudnál válaszolni, pedig annak biztos hogy van algoritmusa - csak néhány tízezer (esetleg millió) soros, és közvetlenül már nem átlátható.

thehandsomest (törölt) 2010.08.16. 13:00:17

mi az algoritmusa a kreativitásnak? Ez:

:)

Amúgy a wmikit szapuló kommentelőknek üzenem, hogy szegény mikinek nem könnyű levegőt venni, meg egyszerre írni is. Van akitől ez is teljesítmény. Gyógyszerek nélkül mindenképpen.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.16. 13:03:28

úgy látszik ez valami hívő blog tudományistenítő fanatikusokkal, érvek nélkül
nem lepődöm meg

TakeshiKovacs 2010.08.16. 13:05:51

@Wmiki

Tudomány hittételei?
Bruhaha. Azért van a pofádon bőr.
Nem kevés tudományos eredményt felhasználó infrastruktúrát és architektúrát használsz a blogoláshoz és
leszólod a tudományt.
Öcsém, köpd csak szembe magad.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.16. 13:08:53

@TakeshiKovacs: látszik, hogy nem értesz a tudományhoz
az ugyanúgy hittételeken alapul, mint egy vallás

persze egy egyszerű hívő sosem fog leásni az alapokig
ezért lehet titeket megvezetni

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.08.16. 13:25:31

@wmiki: Olvasgattam kicsit a blogodat, ha már reklámozod. Te se nagyon erőlteted meg magad érvekkel.

Az algoritmus, amit kifogásoltál, arra utal, hogy az agy milyen módszerekkel próbál megoldani egy felmerülő problémát. Ad absurdum: hogyan vessek keresztet? Mert ugye, csak bizonyos módokon tudom (jól) megcsinálni, nem akárhogy.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.16. 13:28:42

@Deviáns szinglibolsilibsibibsi: milyen érvet szeretnél?

a tudomány mindent tud a világról? Igen/Nem

vannak akik bekajálják a meséit, és terjesztik állami intézményekben? Igen/Nem

mit kell még érvelni?

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.08.16. 13:29:57

@wmiki: Fogalmazzunk pontosan. Hittételei a vallásnak vannak, a tudományos életben ezeket elméleteknek hívják. Amik a nevük által sugallt helyükön kezelendők: valaki úgy vélte, hogy igaz, meg lehet próbálni bizonyítani, vagy cáfolni.
Ellenben a hittétel pont nem így működik. Azt vagy elfogadod kérdés nélkül, vagy nem hiszel. Ennyi.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.08.16. 13:33:57

@wmiki: Nem, a tudomány nem tud mindent a világról, és soha nem is fog tudni. Maximum csak egyre többet és többet, és egyre több mindenről fog kiderül, hogy "Nnna, ezt sem tudjuk még".
De elfogadni valamit kérdés nélkül, csak mert állítólag valami fensőbbrendű lény kinyilatkoztatta azt egy pásztornak a pusztában... Hát, ez nekem valahogy nekem nem jön be.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.16. 13:35:43

@Deviáns szinglibolsilibsibibsi: ja, hogy nem tud mindent

akkor miért kell bemagolni a hittételeit?

nekem ennyi elég, nem kell ideologizálni tovább a dolgot, mint az inkvizíciót

de térjünk vissza a topikra:
mikor lesz kész a MI?

Dagi Omega 2010.08.16. 13:52:29

@wmiki:
sztem mikimakker agyaval kellene kezdeniuk, elhanyagolhato lenne a hardwareigenye

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.08.16. 13:55:10

@wmiki: Úgy látszik elveszett az éterben. Nem "hittétel", mert az vallással kapcsolatos fogalom, és ha azt megkérdőjelezte valaki, akkor jól megégették. Ma már, szerencsére, nincs az egyház kezében ekkora hatalom, legalábbis Európában.

De tökmindegy. Ha kész válaszokat akarsz ("-Ez miért van így?" "Mert a Nagy Szellem aszonta." "Ja, jó, értem.") nekem megfelel, csak akkor nem egészen vágom, hogy miért olvasgatsz, a te értelmezésed szerint, áltudományos oldalakat. Én sem megyek asztrológiával foglalkozó blogokra, mert nem érdekel.

Netuddki. 2010.08.16. 13:57:56

Mennyi bot kommentel itt... XD

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.16. 14:03:48

@Deviáns szinglibolsilibsibibsi: engem viszont veled ellentétben érdekel a világ, és nem csak azt kajálom be, amit fehér köpenyes szent emberek elém tesznek

hát ezért

TakeshiKovacs 2010.08.16. 14:18:02

@wmiki

Szemellenzős troll vagy.

Írjál inkább visszalépéses algoritmust,
működőt, valamilyen konkrét logikai
feladatra.

Vagy nem is, kúrjál inkább kecskét, az
biztos jobban menne.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.08.16. 14:29:16

@wmiki: Értelmét nem látom, de azért válaszolok. A világ érdekel, azok a dolgok viszont nem, amikről első pillantásra látom, hogy nem sok valóságalapja van (esetünkben az általam említett asztrológia).

Azt pedig sehol sem említettem, hogy akár a blog íróját, akár azokat, akikről a cikk szól az Igazság Letéteményesének hinném.

Még egy gondolat, és tényleg befejezem az offtopic, meddő vitát. Vitát? Fenét. Az engem nem zavar, ha valaki a Nagy Spagettiszörnyben hisz; ha jólesik neki, tegye azt. De ne próbáljon már meg megtéríteni sem engem, sem másokat, ne próbálja meg elhitetni, hogy nem a Kicsi Tortelliniangyal az egy igaz isten. Ha a Szörny annyira mindenható, és annyira fontosak vagyunk számára, akkor majd úgyis megjelenik álmunkban, vagy mittomén éppen mit diktál a kedve, hogy megtérjünk hozzá.

Ennyit tudtam erről elmondani.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.16. 14:40:36

@Deviáns szinglibolsilibsibibsi: én is pont így gondolom, hogy emberek ne próbáljanak már meg téríteni másokat

ezek szerint te is problémának látod, hogy a tudomány hittételeit be kell magolni állami intézményekben

jó lenne, ha végre szétválna az állam, meg a hitterjesztés

örülök, hogy egyetértünk

Patrick Bateman 2010.08.16. 17:01:40

@wmiki: Neked valami monomániád ez a bemagolás, gyakorlatilag minden kommented erről szól.

Nos, az iskolákban a tudomány azon "hittételeit" magoltatják be, amelyek kiállták bizonyos objektív vizsgálatok próbáit, pl. reprodukálható, megismételhető eredményeket szolgáltatnak ismert törvényszerűségek szerint.

Lássunk egy példát! Kisiskolások számára itt van pl. a tűz viselkedése. Tűz éghető anyag jelenlétében akkor keletkezik, ha megfelelő a hőmérséklet, és van oxigén. Ha ezek közül bármelyiket elvonjuk (elrugdaljuk az éghető anyagokat, lehűtjük a környezetet pl. vízzel, letakarjuk a tüzet), akkor az bizony kialszik. Reprodukálhatóan. Ez pl. egy hasznos ismeret, amely tudományos "hittételeken" alapul. Te pl. mit tanítanál e helyett, mit tegyen a gyerek, ha tűz van? Próbálja oltani, vagy térdre, imához? Hm? Melyik hasznosabb?

Haibane 2010.08.16. 18:15:47

@wmiki: "mi az algoritmusa a kreativitásnak?"

kétlem hogy felfogod de:
aiblog.blog.hu/2010/04/16/tanulas_kreativitas_es_a_robotok_masodik_resz_kreativitas

Amúgy jó ez a blog, bár lenne nekem is időm írni... :(

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.08.17. 16:37:15

Nagy bátorsák kell leereszkedni Wmiki szintjére... :).

Szegény nem jutott el a tudományos gondolkodás lényegéig, ezért valami vallásos maszlagként közelít hozzá (azt sikerült csak befogadnia). Azon a szemüvegen át meg tényleg minden csak egy katyvasz. Van ami pöttyös katyvasz, van amelyik büdös, van amelyik domború. Ő a domborúra szavaz, mert az szép. Ez az ő kis világa, ne bántsátok.
süti beállítások módosítása