A felhők mögött

2010.11.25. 06:00 ferenck

A számítási felhők (cloud computing) térhódítása az utóbbi évek legmarkánsabb informatikai trendjeinek egyike. A jövőben még fontosabbak lesznek: rajtuk keresztül gyorsabban, könnyebben és olcsóbban jutunk hozzá egyre több és nívósabb szolgáltatáshoz.

A téma jelentőségét jól szemlélteti, hogy az ERCIM (European Research Consortium for Informatics and Mathematics) negyedévente megjelenő periodikája, az ERCIM News novemberi számának speciális dossziéját a felhőnek szentelte.

Mire jók a számítási felhők?

A hardver és a szoftver gyors fejlődése, a kommunikációs lehetőségek drasztikus növekedése, a mind inkább hozzáférhető virtualizációs megoldások következményeként az információtechnológia olyan új működési modelljei jelentek meg, mint például a cloud computing. A modell az adott szervezeten, vállalaton belül és azon kívül is jól működik.

A jelenség  rendszerint a világhálón található azon alkalmazásokra, fejlesztésekre, szolgáltatásokra utal, melyek legfőbb közös tulajdonsága, hogy nem a helyi számítógép erőforrásait használja; a virtualizáció és az absztrakció miatt a rendszer részletei, kezelése a végfelhasználó számára teljesen láthatatlanok maradnak. Az adatokat feldolgozó alkalmazások szintén az interneten találhatók, míg a felhasználó gépén csak kicsi, kliensalkalmazás fut.

Leegyszerűsödik a források kihelyezése (outsourcing) és igénybevétele, csökkennek/racionalizálódnak a karbantartási, rendszeradminisztrációs és energiaköltségek, a rendszerek, erőforrások stb. fel- és lefelé, horizontálisan és vertikálisan egyaránt sokkal jobban méretezhetők.

Szolgáltatások tömkelege  

A jövő világhálóját meghatározó jelenségek, mint a közműszerű IT-szolgáltatás, grid, SOA, klaszter-számítások szinonimájaként is használt és azokkal valóban számos ponton azonos felhő infrastruktúrájának tetemes része adatközpontokban működő rendszerek és a virtualizáció segítségével jön létre. Több kulcstechnológiája régóta létezik, szintézisük viszont csak a jelenben és (még inkább) a közeljövőben kivitelezhető.

A felhő-környezet különböző formákban, azok változatos kombinációiban valósulhat meg: az infrastruktúra, mint szolgáltatás (IaaS) komoly számítási és tárolási kapacitásokhoz biztosít hozzáférést; a platform, mint szolgáltatás (PaaS) nagyobb alkalmazások fejlesztésében segíti a programozókat; az alkalmazás, mint szolgáltatás (AaaS) és a szoftver, mint szolgáltatás (SaaS) szintén egyszerűbbé teszik az infokommunikációs lehetőségek – esetleg teljesen outsourcing-alapon történő – használatát. A számítási felhők egyben az adatközpontok energiahatékony működéséhez, azaz a „zöld IT” törekvésekhez is jelentős mértékben hozzájárulnak.

Problémák

A cloud computing kétségtelen előnyei mellett számos minél előbb megoldandó technológiai és nem technológiai (főként gazdasági, üzleti) problémát is felvet.

Mint a legtöbb infokommunikációs jelenség kapcsán, úgy a cloud esetében is felmerül a biztonság, megbízhatóság és privacy dilemmája. A szabványosítás hiánya, a kevésbé hatékonyan kivitelezett virtualizáció, az adatok mozgatása és kezelése, a megfelelő rugalmasságot nem garantáló programozás és rendszermodellek, a rendszer- és szolgáltatásfejlesztő módszerek szintén komoly gondokat okozhatnak.

Az elsősorban nem technológiai jellegű problémák közül a számítási felhők üzleti modelljeinek átgondolt kidolgozása, a költséghatékonyság és a zöld szempontok érvényesítése, a más országokban, alkalmasint több országban történő adatfeldolgozás, -továbbítás és -tárolás szabályozása tűnnek a legfontosabbnak.

Az ERCIM elemzői szerint az optimális megoldás az eddigi eredmények jól szabványosított keretben történő integrációja lenne.

13 komment · 1 trackback

Címkék: hálózatok információbiztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr582471374

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A felhők mögött 2010.11.25. 10:17:49

„A számítási felhők (cloud computing) térhódítása az utóbbi évek legmarkánsabb informatikai trendjeinek egyike. A jövőben még fontosabbak lesznek: rajtuk keresztül gyorsabban, könnyebben és olcsóbban jutunk hozzá egyre több és nívósabb szolgáltatáshoz....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2010.11.25. 10:44:59

Adatvédelem is érdekes kérdés egy ilyen környezetben, s cseppet sem megnyugtatóak a jelenlegi megoldások.

endre69 2010.11.25. 10:49:51

na aztán ebből a cikkből sem tudtam meg, mi is pontosan az a cloud computing. Valaki elmagyarázná légyszi? Ne ide, hanem a mailcímemre: endree@freemail.hu, mert ide nem fogok már belépni. Köszi.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.11.25. 11:04:35

ez egy forditas olyantol aki nem erti mit ir, bolcsesz e a cikkiro?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.25. 11:18:03

Az a baj ezzel a cikkel, hogy egy laikus szerintem ebből nem fogja megérteni, hogy miről van szó. (Szakmabelinek meg semmitmondó, de gondolom nem is nekik szántad...)

Lehet, hogy példákon keresztül magyarázni több értelme lenne.

eklar 2010.11.25. 11:24:09

Már megint egy új IT hülyeség. A lényeg, hogy az utolsó sóhajtásod is ellenőrizhető, tárolható legyen. Totális kontroll a tömegek felett, nulla magánszféra.

dömötör 2010.11.25. 11:26:17

@promontor: Így van. Én laikus vagyok, ebből egy szót sem értek.
Tényleg egy (rossz) fordításnak tűnik. Lehetne kicsit érthetőbben?

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.11.25. 11:35:46

@dömötör: a cloud computing lenyege hogy az adataid es a programjaid egy ceg szerverparkjan helyezkednek el , es ott is futnak, igy szamodra eleg egy 5 ft-os szamitogep is
viszont a teljesitmenyert tarhelyert , programokert fizetni fogsz

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.25. 11:36:29

Hát, mivel én magam nem vagyok jó ismeretterjesztő (és soha nem is igértem ilyesmit) azt tanácsolnám, kutakodj az interneten, ha érdekel a téma. Kezdetnek a wikipédiát ajánlanám (de persze guglizni is lehet): hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%A1si_felh%C5%91

dömötör 2010.11.25. 11:47:31

@version: Köszönöm. Akkor pl. a google docs ilyen.

@promontor: Persze, nem is azt vártam, hogy te fogod kifejteni.

(Tudom, hogy a blog nem kívánságműsor, és bár én nem írok blogot, de teljesen megértem azokat, akik írnak, és a tökük tele van azzal, hogy a kommentelők valami szolgáltatásnak tekintik a blogot, és követelnek. Másfelől csalódást keltő reggel az indexen azt látni, hogy itten el lesz magyarázva a cloud computing, és tessék, egy értelmetlen szart kap a fellelkesített érdeklődő.)

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.11.25. 11:57:35

@dömötör:
legkonnyebb videoval megmutatni, ilyen cloud rendszer a mar mukodo onlive rendszer, amiken jatekok futnak
tobb ezer jatekbol valaszthatsz , es a szamitogepedre csak a kepet kuldi at az interneten

www.youtube.com/watch?v=Ir4B0rgta0Y&feature=related

nemjogasz 2010.11.25. 12:00:18

A koncepció nagyon régi, tekintve, hogy pl. a Seti-s adatok feldolgozása is így zajlott. És természetesen a hátrányait szépen elhallgatják, ilyenek pl. a folyamatos netfüggés (most képzeld el, hogy egy alkalmazást nem tudsz használni, adataidhoz nem férsz hozzá, ha valamiért épp nincs neted), biztonság (üzleti, személyes adatokhoz hozzáférhet a szolgáltató? brr.) kiszolgáltatottság (pl egyik napról másikra 15szörösére emelik a árat, ha meg megveszel egy szoftvert és egy hardvert ,annak 1-szeri költsége van)
Szóval már megint egy túlhájhoplt, újdonságként bemutatott ősrégi koncenpció, amit a befektetők meggyőzésére turbóznak fel, és bújtatnak szép betűszavak mögé jól megfizetett pr-osok. Olyan ez, min pár éve a "web 2.0" hájp volt.

nitro1 2010.12.14. 23:00:07

Pedig ez lesz a jövő, mert így sokat lehet a cégeknek a hardveren és azok folyamatos cseréjén spórolni, a mai világban pedig a pénz a minden. Persze más kérdés, hogy a szolgáltatás is lehet drágább, mint ha a cég magának venné a hardvert. Nem mintha én örülnék annak, hogy ez a jövő, ugyanis a felvetett aggályokkal én is egyetértek. Én szeretem, ha a dolgok az én gépemen vannak, és az én gépemen futnak, még ha ez azt is jelenti, hogy csak akkor érem el őket, ha a gépem is nálam van.
süti beállítások módosítása