Önszerveződő rendszerek

2010.12.28. 06:00 ferenck

Mi a kapcsolat, milyen átfedések léteznek és lehetségesek az egymáshoz közeli metarendszer-átmenetek és az önszerveződés, vagy az emergencia között? A problémakör megválaszolása előtt célszerű a gyakran használt és divatos fogalmak definiálása.

Metarendszer-átmenetek

A metarendszer-átmenet (metasystem transition, MST) koncepciót Valentin Turchin (1931-2010), orosz számítógép-tudós dolgozta ki az 1970-es években. Két évtizeddel később – a Principia Cybernetica Project (PCP) keretében – Francis Heylighennel és Cliff Joslynnal fejlesztették tovább az elméletet.

Az MST a komplexitás és az irányítás magasabb szintjeit generáló evolúciós folyamat.
Kiindulópontja egy (bármilyen) rendszer (R), melyből különböző – új rendszerben, azaz metarendszerben (R´) egyesülő –, R-típusú másolatok (alrendszerek) hozhatók létre. R´ rendelkezik az R-alrendszerek viselkedését és létrejöttük folyamatát ellenőrző-irányító mechanizmussal (C); kialakulása metarendszer-átmenet (melyben R az MST tere, az integrált rendszerek száma pedig az MST léptéke). Folyamatos MST-k többszintű – bonyolult viselkedésformákat biztosító – irányítórendszert eredményeznek. Míg minden egyes szint meghatározott aktivitással kapcsolható össze, addig minden egyes MST egy újabb típusú aktivitást hoz létre. Ha egy rendszerben az irányítás legfelsőbb szintjének az aktivitása A, akkor az MST során – a próba-szerencse (trial and error) módszerrel – kifejlődő A´ az új szint aktivitása, azaz a megelőző szint A aktivitásait kontroláló mechanizmus. „Az MST a szerveződés egy fejlettebb szintjét, az integrálandó alrendszerek szervezettségéhez viszonyítva: metaszintet teremt” – írja Turchin.  

Magasabb szintű MST-k esetében, S-alrendszerek S´-be történő integrálódását specializálódásuk (differenciálódásuk) követi: különböző funkciókat töltenek be, más „szerepeket játszanak el.” Ennek megfelelően, újabb módosulásokon esnek keresztül, s ilyenkor – nagyon gyakran – az irányítórendszer (már) módosult S-alrendszerekből áll. A változások mindig a rendszer teljesítőképességének a növelését célozzák.

(„Annak ellenére, hogy a sokszorozódás + irányítás az MST legáltalánosabb mechanizmusa, létezik egy másik mechanizmus is, a szimbiózis” – írja Alexei Sharov, rovarkutató. A különböző, egymással nem azonos rendszerek – sokszorozódás helyett – egyesülnek, majd – differenciálódás helyett – koevolúció megy végbe. A koevolúció során jelentős mértékben megváltozhatnak. A szimbiózist – a Turchin által felvázolt homogén MST-vel szembeállítva – heterogén MST-ként határozza meg.)

Az evolúció története – kibernetikus szemmel

Heylighen evolúciós kibernetikaként határozza meg a PCP legfőbb kutatási irányát: „egyrészt, az önszerveződés és az evolúció elméletének szintézise, másrészt, a kibernetikáé és a rendszerelméleté. Célja, hogy megértsük, miként alakulhat, és fejlődhet ki a szerveződés és a cél-irányultság a természetben, az elmében, a társadalomban, a technológiában.”

Az evolúció egyre komplexebb rendszerek MST-k során történő spontán előbukkanását, emergenciáját eredményezi. De, mivel számos rendszer az egyszerűség fejlettebb formái felé fejlődik, a komplexitás-növekedés egyáltalán nem tekinthető egyetemesnek. Mégis – főként azokban a periódusokban, amikor látványosan begyorsul az evolúció, azaz a szerveződés magasabb szintű formái jönnek létre – ez a legfeltűnőbb tényező.

Az evolúció hajtóerői a négy nagyobb kategóriába rendezhető, történelmi ívet követő MST-k.

A prebiotikus (biológia előtti) az élet keletkezése előtt végbement átmenetekre vonatkozik: „a Big Bang-re, időre és térre, energiára és részecskékre, atomokra és különböző elemekre, molekulákra az organikus polimerekig, egyszerű szétszórt szerkezetekre.”

A biológiai az élet eredetére, biológia jellemzőinek a fejlődésére érvényes: DNS-re, a prokarióták eukariótákká alakulására, a többsejtűek, majd a fajok megjelenésére, a szaporodásra.

A kognitív a tudat, mint az alapvető kibernetikus és kognitív szervezet eredetét jelöli, az egyszerű reflexektől a komplex idegrendszerig, tanulásig, gondolkodásig. Ide tartozik az evolúció egyik legdöntőbb állomásának számító, kommunikációs eszközként (is) működő idegsejt létrejötte is.

A szociális kategóriába tartozó MST-k a társadalmi rendszerek és a kultúra kialakulására, fejlődésére vonatkoznak: „kooperációra, erkölcsre, mémekre.”

Természetesen, annak ellenére, hogy a kategóriák között jól meghúzhatók a határvonalak, kimutathatók köztük átmenetek, interakciók, visszacsatolások: kommunikációról és kooperációról már a racionális gondolkodás előtt beszélhetünk, míg a szexuális reprodukció a reflexekkel párhuzamosan jelent meg, és – a családok kialakulásán keresztül – a társadalmi együttélést is elősegítette…

Külső kiválasztódás vagy önszerveződés?

Az utóbbi évtizedekben számos kritika érte a darwini evolúció-szemléletet, többek között, mert a természetes kiválasztódást az organizmusok egymás közötti versengésére redukálja. Nem veszi figyelembe az önmagukban álló, „egyszemélyes populációkként” működő rendszereket. Eric Jantsch, majd Stuart Kaufman hívták fel a figyelmet arra, hogy a szelekció nemcsak külsődlegesen, hanem belülről, önszerveződő (self-organizing) módon is végbe mehet. Például „egy molekuláris független ágens egy, vagy több termodinamikus munkaciklus kivitelezésére képes önreprodukáló molekuláris rendszer” – írja Kaufman a nagyhatású Investigations (Vizsgálódások, 2000) előszavában.

Az önszerveződő szelekcióhoz ugyanúgy nincs szükség több, egyszerre jelenlévő szerkezet-populációra, mint ahogy külső környezetre sincs: a gázmolekulák az „üres” környezetként felfogott vákuumban mindennemű külső hatás nélkül szóródnak szét, míg ugyanott, a kristály megőrzi szilárdságát. Az adott szerkezetek stabilitását kizárólag belső kritériumok határozzák meg. A „verseny” nem más rendszerekkel, hanem ugyanazon rendszer egymást követő állapotai között folyik.

Azaz, a természetes kiválasztódás a darwini és az önszerveződő szelekcióra egyaránt vonatkozik. (Csábító lenne párhuzamot vonni a heterogén MST-k és a darwini szelekció, illetve a homogén MST-k és az önszerveződő szelekció között. Csábító, ám kétes: egyrészt, a szelekciótípusok között lehetséges az átfedés, másrészt, eldöntendő kérdés, hogy a természetes kiválasztódás mikor, milyen feltételek mellett tekintendő MST-nek.)

Önszerveződő rendszerek, emergencia

„Egy folyamat akkor számít önszerveződőnek, ha egy rendszer szervezettsége spontán módon növekszik, anélkül, hogy ezt a növekedést a környezet, vagy a körülötte lévő, vagy más külső rendszerek befolyásolnák” – állítja Heylighen. A változásokat az összetevők egymás közötti (szimultán) interakciói eredményezik, általában úgy, hogy a részek fizikai jellege nincs hatással az egész idő- és térbeli fejlődésére. A (nemcsak a matematikai értelemben vett) káoszból a rend felé ívelő folyamatot az ismert fizikai törvényeken kívül más törvények is vezérlik. 

Ahhoz, hogy egy rendszer önszerveződő viselkedést mutasson (self-organizing system, SOS), több előfeltétel és mechanizmus szükséges. Termodinamikailag nyitottnak kell lennie, különben az összes használható energiát kimeríti, tehát – lokális szinten mindenképpen – fontos, hogy elkerülje a termodinamikus egyensúlyt. Ha a rendszer nincs egyensúlyi állapotban, akkor dinamikusnak tekinthető, azaz folyamatos változásokon megy keresztül. Számos, egymással helyi interakcióban lévő, az interakciók során kizárólag „helyi információt” használó (ágensnek tekinthető) részből kell állnia. Az alkotóelemek közötti, valamint a magasabb szintre fejlődő szerkezetek és a részek közötti (pozitív és negatív) visszacsatolások létezése szintén kötelező érvényű (nemlineáris dinamika). Ugyancsak fontos az emergencia elvének érvényesülése. A részek cselekedeteiből spontán módon, váratlanul formálódó, az alacsonyabb szintű összetevőkbe „nem kódolt” minták, szerkezetek érhetők tetten az egészen. Az emergens jelenségek mintapéldái: felhők, örvények, a hangyák, vagy a méhek magatartása, a halak koordinált mozgása, az emberi agy működése…

Az emergencia három esetben bír rendkívüli jelentőséggel: ha a rendszer szerveződése (globális rendje) lényegesen előrébbmutató, teljesen más jellegű, mint a komponensek önmagukban; ha a komponensek – okozatként – a rendszer egészének az összeomlása nélkül helyettesíthetők; ha az eddigi komponensekhez viszonyítva szélsőségesen mások és újak a frissen keletkezett minták és tulajdonságok. Mindez azt jelenti, hogy a részekből nem következtethetünk a felbukkanó mintákra, s viszont: a minták nem vezethetők vissza, nem egyszerűsíthetők a részekre.

Megint felmerül a kérdés: milyen párhuzamok vonhatók az önszerveződés, az „új egészek” emergenciája, illetve az MST-k között? A komplexitás mikor éri el azt a pontot, amikor már MST-ről beszélhetünk? Mennyiben erőteljesebb az alulról felfelé történő szerveződés az SOS esetében?

46 komment

Címkék: emergencia ágensek

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr562498489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2010.12.28. 09:58:21

Oda kellett figyelni az olvasáskor! :)

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 10:07:04

Az önszerveződő biológiai rendszerek esetén érdemes lenne kitérni a kemoton-elméletre (Gánti Tibor). Igen jó modellje nem csak a sejtszerveződésnek, hanem az önszaporító körfolyamatok értelmezésével a makromolekulák szintézisének is.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 10:17:42

kár, hogy az evolúció elméletben a változást véletlenül létrejövő mutációk hozzák létre, és nem holmi tudatos önszerveződésből áll

de persze sokan nem ismerik jól azt a meseelméletet

Haibane 2010.12.28. 12:08:22

jó írás nagyon, múltkor beszélgettem Heylighennel, hatalmas tudású az öreg, szerencsére viszonylag gyakran van nálunk. :) Amúgy az onszervezodes elméletének legnagyobb hibája hogy a rengeteg megkozeleites miatt egy igazi alapdefinicio hianyzik. Anno Gershenson úgy talalta hogy igazából minden önszerveződő egy megfelelő nézőpontból :) Szerintem a kérdés az, hogy mikor és hogyan tudjuk ezt a tudást valós rendszerekbe ültetni.
@wmiki: ne viselkedj úgy mint aki ért hozza, inkább nyiss ki pár könyvet és olvass!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 16:42:20

@Haibane: ne viselkedj már úgy, mint aki ért hozzá
nyiss ki pár könyvet és olvass az evolúcióelméletről

ha lenne valamelyik kis részben tudat, ami önszerveződésre gondol, akkor az hol van?
A kalium molekulában?

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 16:51:48

@wmiki: Nem akarlak megzavarni az okfejtésben, de "kálium-molekula" nem létezik.

A kálium fém, s mint ilyen, a természetben fémrácsban található meg. Esetleg előállíthatod atomos állapotban, de az nem egyszerű és igen költséges. Káliummolekula ellenben nincsen.

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 17:03:56

@wmiki: Megkeresnéd nekem ebben a szövegben a kálium-molekulát? Mert én itt csak káliumiont látok, vizes oldatban.

Nem gond, hogy nem értesz hozzá, de miért erőlteted?

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 17:06:22

@wmiki: Megismétlem. Szabadon előforduló káliummolekula nincsen. Káliumion természetesen van.

Nézd meg mondjuk a molekulaorbitál-elméletet, a kötő és taszító molekulaorbitálokról. De akár az atomorbitálok átlapolódása révén kialakuló hibridpályákat is veheted alapul: mindegy. Káliummolekula = no go.

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 17:16:07

@wmiki: Eddig nagyon finom voltam veled, öregem. Talán durvábban kellett volna fogalmaznom.

A helyzet a következő. A molekula olyan szerveződés, amelyben egynél több, azonban megszámlálható és a molekulára jellemző atomok fordulnak benne elő, a molekulára jellemző arányban. Molekula pl. a H2 vagy a H20. Molekula a CH4.

A fémek nem rendeződnek molekulákba, tehát nincsen Fe2 (vaskettő) molekula. Ellenben vaskettő-ion (Fe ++), pl. a hemoglobinban. Ehhez hasonlóan: nem létezik K2 molekula (amit ismersz ilyen néven, az egy hegycsúcs), létezik viszont K+ ion. Éppen azért létezik, mert stabilissá válik a külső elektronhéja (nemesgáz-konfigurációjú lesz), miután egy elektront lead.

Most nincs kedvem ennél részletesebben belemenni ebbe, jobban jársz, ha elhiszed: a fémek fémrácsba rendeződnek. (egyébként ez nemcsak a fémekre lehet jellemző tulajdonság, hiszen pl. szénmolekula (C2 vagy C4) sincsen, a szén is vagy vegyületeiben vagy kristályrácsban található (sp2 [síktrigonális] hibridizációval grafit, sp3 [tetraéderes] hibridizációval gyémánt formájában).

Próbáld meg ezt elhinni, ha nem megy, vegyél elő bátran egy kémiakönyvet, nem ciki.

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 17:22:02

Szénmolekulát mondjuk mesterségesen elő lehet állítani, de durván bonyolult és nagy, olyan, mint egy focilabda. (Na azért nem akkora, de alakra hasonló.)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 17:25:47

@Numerikus Katalízis: A fémek nem rendeződnek molekulákba?

sincsen, a szén is vagy vegyületeiben vagy kristályrácsban található?

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 17:36:54

@wmiki: elektronszerkezeti magyarázata van. Az elektronszerkezetnek sok modellje van, ezek közül nyilván egyik sem 'igaz', de mindegyik valamilyen, általunk érthető formában igyekszik közelíteni a valóságot.

Egy igen szemléletes modell az, amelyikben egy atom- (vagy molekula-) orbiálon 2 elektron tud elhelyezkedni, ellentétes spínnel. A legegyszerűbb ilyen pálya az s pálya, gömbszimmetrikus. Aztán jön a három, egymásra merőleges p-pálya, majd az 5 d-pálya. Egy teljesen telített p pályán 6, egy teljesen telítet d pályán 10 elektron 'fér el'. (Most inkább nem kalandozom a fő- és mellékkvantumszámok vidékére.)

Elég az hozzá, hogy bizonyos elektronkonfigurációk nagyon stabilisak. Ilyenek pl. a nemesgázok (inert gázok). Ezek nem igazán lépnek reakcióba semmivel, és atomos állapotban találhatók meg. (Pl. He) Mivel a nemesgáz konfiguráció nagyon stabilis (ilyen mondjuk egy 1s2 - 2p6, 8 elektronos Ne [neon]), ami ezt fel tudja venni, az erre is törekszik. (Igazából törekszik a fenét, csak ha néha ilyen állapotba jut, egy ad-hoc energiafelvétel kapcsán, akkor szívesen marad benne.)

A fémek jelentős része található olyan főcsoportban vagy mellékcsoportban (lásd periódusos rendszer), ahol egy vagy két elektron felvételével / leadásával kialakul a stabilis, nemesgáz-konfigurációjú elektronszerkezet. Ezek alkotják a fémrács rácspontjait. A leszakított (felvett) elektronok pedig azt az elektrontengert, ahol a könnyű elmozdulás révén lehetővé válik az elektromos- és hővezetés, többek között. (Meg a szürkés szín is.)

A szén szerkezetét most nem tárgyalnám inkább, de hasonló oka van. Leginkább az sp3 hibridizációval kialakított rács (gyémánt) a stabilis (lásd kemény), itt viszont nincsenek mozogni képes elektronok (tehát sem a hőt sem az áramot nem vezeti a gyémánt, meg nem is szürke).

A félig vagy teljesen betöltött sávról és a lyukvezetésről pedig majd következő adásunkban ejtünk szót. :-)

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 17:39:06

@wmiki: A természetben, normális körülmények között és szabad állapotban nem fordulnak elő ilyen molekulák. Nagyon nagy nyomáson, laborban, kísérleti körülmények között, nagy melegben... elő lehet állítani rengeteg mindent, de ezek nem bizonyulnak stabilisnak, normál körülmények között "nem léteznek".

Tehát az evolúcióban semmiképpen sem játszik szerepet a természetes körülmények között nem létező káliummolekula (innen indultunk).

Egyébként a blogod címe rendkívül találó rád. :- )

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 17:57:12

@wmiki: Hogyne, természetesen. :-) Erre pedig ennyi idő és válasz meg viszontválasz után sikerült rájönnöd. :-)

Figyu, emberek nem írnak véletlenül olyat, hogy 'káliummolekula'. Nem jut eszükbe, véletlenül sem. Ilyet csak az talál ki, aki okosat akar mondani, de nem megy neki.

Nem ciki: kémiakönyv. Vagy ha annyira nem érdekel, akkor inkább csak olvasd ezeket a dolgokat, ne akarj róla másokat oktatni. Hogy finoman fogalmazzak: egyelőre nem tartasz még ott.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 18:07:24

@Numerikus Katalízis: fogalmad sincs a véletlenről...

az evolúció elmélet szerint véletlenül komplex rendszerek tudnak kialakulni, olyanok, amiket ma még szent tudósaik sem tudnak megtervezni

van bizonyítékod arra, hogy ez nem történhet meg?

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 18:12:56

@wmiki: Bizonyítékot a tudományban mindig csak egy adott elmélet ELLEN lehet találni. (Például a kétatomos káliummolekula ellen rengeteget.) Mivel minden elmélet mindig megbukik (ez csak idő kérdése), minden kísérlet, amelyik alátámasztja az elméletet, pusztán átmeneti időhúzásra alkalmas. Tehát nem, nem tudok olyan bizonyítékról, ami azt mondaná, hogy egy komplex szerveződés nem történHET meg véletlenül. (Ellenkezőleg: termodinamikai vagy kvantummechanikai értelemben szinte bármi megtörténhet -- pusztán a megtörténéshez rendelt valószínűség válik igen kicsivé.)

Nagy kár, hogy ennek a világon semmi köze nincsen a "káliummolekulához". :-)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 18:17:31

@Numerikus Katalízis: mindenesetre érdekes amit írsz
azt állítod, hogy a tudomány állandóan hamis hittételeket terjeszt?

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 18:22:42

@wmiki: Nem jó szó az, hogy hamisak. Inkább úgy mondanám: amit tudunk, az változik. Négyéves korban van Mikulás is.

A természettudományok modelleznek. Látunk (azaz látni vélünk) valamit, amit megpróbálunk elképzelni. Hipotézisünk van, modellezünk, tételeket állítunk fel, mérni próbálunk, stb. Ameddig a mérés visszaigazolja a hipotézist, oké. De mindig van előbb-utóbb egy olyan mérés, ami cáfolja a hipotézist. Aztán ezeket megismétlik, és ha sokszor cáfolják, akkor arra jutunk, hogy nem a mérés a rossz, hanem a modell. Ilyenkor van olyan is, hogy megy a modell a levesbe, de van olyan is, hogy az új csak kiegészítő jellegű lesz.

Például a newtoni mechanika ma is tananyag és nagyon hasznos dolog: egyetlen problémája, hogy igen korlátozott az érvényességi köre, tehát egyszerűbben fogalmazva "nem igaz", hanem csak közelíti a valóságot -- de mondjuk egy műholdat már nem lehetne pályán tartani Newton és Kepler elméletei alapján.

A tudomány tehát, ha értelmesen művelik, semmilyen hittételeket sem terjeszt. Annyit mond, hogy a mai tudásunk alapján így és így látunk valamit.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 18:28:05

@Numerikus Katalízis: érdekes dolog amit írsz.
azt nem értem, akkor miért kell ezeket a bizonyosan hamis hittételeket állami intézményekben bemagolni?
mikor válik végre szét az állam, és a hitterjesztés?

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 18:32:11

@wmiki: Bemagolni nem feltétlenül érdemes. Megtanulni már inkább, s ha másért nem, hát azért, hogy tudj róla gondolkodni, alkalmasint cáfolni. (Ha nem tanulsz róla, cáfolni sem fogod tudni.) Máshonnan vett példával: Picasso nem azért csinált jó képeket, mert nem tudott rajzolni.

Azzal egyetértek, hogy a természettudományos oktatás hazánkban végképp megkövesedett, poroszos módja nem kedvez a világ megértéséhez vezető úton való elindulásnak -- de ez nem a természettudományok hibája, és még csak nem is feltétlenül a rendszeré. Inkább az oktatóké, azaz az oktatási kontraszelekcióé. (Ami ugyan szintén rendszerhiba, de nem úgy és nem az.)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 18:34:57

@Numerikus Katalízis: úgy érted annak idején akik nem tanultál meg jól, hogy a föld lapos, és körülötte kering a nap, akkor azok nem tudták megcáfolni?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 18:48:05

@Numerikus Katalízis: csakhogy ez nem igaz
nyilvánvaló, hogy azok, akinek nem mosták ki az agyát a laposföld, és a köröttekeringő nap elméletével, azok sokkal nyitottabbak voltak az igazságra

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 18:51:46

@wmiki: Két külön dologról van szó. Az egyik az, hogy kinek van esélye rájönni, a másik pedig az, hogy kinek lehet gyorsabban elmagyarázni.

Elmagyarázni annak lehet gyorsabban, aki még nem tanult róla semmit, ez tény. De rájönni az tud gyorsabban, aki valamit már tanult róla, egyszerűen azért, mert egyrészt tudja, hogy mi a probléma, amin gondolkodik, másrészt meg azért, mert van egy viszonyítási pontja (ami alkalmasint hamis).

Te most valami olyasmit akarsz mondani, hogy annak van esélye sokat tudni és sok mindenre rájönni, akit sosem tanítanak meg semmire... de ez nincsen így.

Viszont ez már végképp nem az eredeti cikk témája, úgyhogy inkább lelécelnék most már innen.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 19:10:35

@Numerikus Katalízis: ez sem igaz, amit most írsz
olyan mintha az inkvizíció mellett érvelnél, mondván, hogy sokkal jobb, ha megégetjük azokat, aki másban hisznek, mert úgy van esélyük rájönni az igazságra, ha előbb a hamis tudást bemagolják
de ez nem így van, akit nem égetünk meg/mossuk ki az agyát, az nagyobb eséllyel jöhet rá

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 19:14:29

@wmiki: Nincs több érvem. Ha úgy gondolod, ne tanulj meg a világon semmit. Nem foglak megakadályozni benne.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 19:33:40

@Numerikus Katalízis: lehet, hogy te nem akadályoznál meg benne, de a jelenlegi rendszerben rá vagy kényszerítve, hogy hamis hittételeket magolj be

különben hátrány ér

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 19:39:39

@wmiki: A dolgoknak következményeik vannak, de ez nem a jelenlegi rendszer sajátja, hanem a világé. Ha teszel vagy nem teszel valamit, akkor szembe kell nézned a tetted következményeivel. Hogy ezeket a következményeket ki méri rád, az ebből a szempontból mellékes.

Most képzeld el: ha nem tanítottak volna meg téged írni-olvasni, akkor nem tudnád leírni a véleményedet. rá voltál kényszerítve úgymond, hogy bemagold az ábécét, megtanuld a nyelvhelyesség alapvető szabályait, stb. Ha vásárolsz a boltban, kénytelen vagy szembesülni a matematikával. Sőt, a számítógéped működése is azokon a "hamis hittételeken" alapul, amiket kárhoztatsz.

Ilyen ez a szelavi.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 20:07:20

@Numerikus Katalízis: ugyanezekkel a szavakkal "érv"elhetnél az inkvizíció mellett is :x

Numerikus Katalízis 2010.12.28. 20:17:16

@wmiki: A szorzótábla megtanulásától viszonylag hosszú út vezet az inkvizícióig. Ráadásul valami evolúciós tétellel próbáltad kezdeni, amit -- feltételezem -- olvastál valahol (bár tévesen idézted). Úgy látszik, amit saját magad olvastál el, ott nem érezted inkvizítornak magad.

De most már tényleg elmegyek, magadra hagylak ezzel a rengeteg okossággal.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.28. 20:26:24

@Numerikus Katalízis: mit idéztem tévesen?
nem én tehetek róla, ha nem tudod mit mesél az evolúció elmélet
olvass utána

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.12.28. 20:32:03

@Numerikus Katalízis: koszonom az eszrevetelt,a kemoton-elmelet valoban kimaradt...

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2010.12.28. 21:45:58

Ez olyasmi mint a fraktál-elmélet.

vAirDa 2011.01.14. 19:50:45

Jó írás!
A hálózatelméletben is beszélünk az önszerveződő kritikus állapot jelenségéről (Bak et al. 1987, 1995), amikor a zaj olyan szintet ér el, hogy a hálót hirtelen relaxálja, és az addig ellenálló részeket is be tudja járni. Ilyen jelenség a földrengés, anyagtörés, vulkánkitörés, légzés vagy az "evolúciós rengések" és így tovább. Egy küszöb felett ez mindenképp bekövetkező, kvázi befolyásolhatatlan történéseket okoz (olyan, mint az akciós potenciál :)).
Ja és hogy a Barabási féle hálózatmodellt is említsük, természetesen az önszerveződő kritikus állapot mind térben, mind időben skálafüggetlen eloszlást mutat.
Ez azt jelenti, hogy egy nagyságrenddel nagyobb rengés valószínűsége egy nagyságrenddel kisebb. Ezzel magyarázható pl. a sok kis földrengés, és a ritka nagy rengések.
süti beállítások módosítása