Mesterségesen intelligens Mourinho

2010.08.04. 07:00 ferenck

Spanyol kutatók sportolók teljesítményét és a csapat játékát automatikusan elemző mesterségesintelligencia-alapú rendszert fejlesztenek. A Barcelona és a Real Madrid valószínűleg még MI nélkül kezdi a szezont, de a jövőben ők is profitálhatnak belőle.

Guardiolának egyelőre nem kell félnie

A madridi III. Károly Egyetem Mesterséges Intelligencia Csoportja által indított kutatásfejlesztés elsődleges célja csapatsportok fontos teljesítményindikátorainak meghatározása. A rendszer élesben, mérkőzéseken látottak mellett edzéseket is elemez, eset-specifikusan igyekszik megállapítani, mikor mi a nyerő formula, eredményre vezető taktika. A mesterségesen intelligens Mourinho (vagy Pep Guardiola) egyelőre nem fenyegeti a trénerek állását, viszont előbb-utóbb eljön az idő, amikor már nem lehet figyelmen kívül hagyni a gépi rendszer javaslatait. A tervek szerint a közeljövőben az elemzés valósidőben is kivitelezhető lesz, így akár közvetlenül – az edzőn keresztül – befolyásolhatja az adott mérkőzés kimenetelét.

A kezdeményezés egyik kulcseleme mesterségesintelligencia-módszerek (automatikus ismeretkinyerés stb.) használata, ami azért fontos előrelépés, mert szimuláció és számítógépes játékok kivételével, csapatsportokban ritkán kísérleteztek eddig MI-vel. Több okból: komplexitásuk miatt informatikai szempontból nagyon nehezen kezelhetők, komoly mennyiségű adatból kell hasznos információt kinyerni. Az első prototípust egyébként nem labdarúgásra, hanem kosárlabdára dolgozzák ki. Bíznak benne, hogy azt használva, működő modelleket hoznak létre, melyekkel automatikusan elemezhetők a sportágban észlelt viselkedésformák.

Objektív szakértők az edzők mellett

Első lépésben több kamerával rögzítik a játékosok összes megmozdulását. Utána következtető algoritmusok segítségével leírják, mi történt, és megállapítják az adott időintervallumban alkalmazott taktikát, játékstílust.

A fejlesztők szerint az ilyen rendszerek nagy előnye a tárgyilagosság. Humán szakértők, például objektívnek nehezen mondható edzők befolyása nélkül analizálnak – ugyan nincs akkora háttérismeretük, viszont preferenciáik sincsenek. Másik előnyük a gyorsaság: sokkal több adatot sokkal rövidebb idő alatt dolgoznak fel, mint az ember. Minél fejlettebb a technológia, annál több a rendszer által hasznossá gyúrt információ.

A kutatók kezdetben pont az adatmennyiségtől, az eredmények túlzott általánosságától, hasznosíthatóságától féltek. Nem látták át, hogyan lehet az információt konkrét csapatsport-szituációkra alkalmazni, szakértőket is meglepő kapcsolódásokat és mintákat találni benne. Például, hogy bizonyos helyzetekben miért kap ki szinte mindig az egyik csapat, és miért nyer gyakran a másik. Az eddigi eredmények rácáfoltak az aggodalmakra, igazoltak a kezdeményezés nemcsak elméleti jelentőségét, de praktikus alkalmazhatóságát is.

A Mesterséges Intelligencia Csoport mesterséges intelligencián kívüli területeket, így az érzékelőtechnológiát is figyelembe veszi majdani sport- és más (egészségügyi, rehabilitációs) alkalmazásainál. A szenzorok a mozgást monitorozzák (nemcsak sportolókét, hanem bárkiét); a biomechanikai mutatók alapján háromdimenziós ábrázolások, az ábrázolások alapján előrejelzések készíthetők.

Szólj hozzá!

Címkék: mesterséges intelligencia szenzorok

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr142196922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása