Életet ment a robot

2010.08.09. 06:00 ferenck

A Tokiótól északkeletre fekvő Chiba tűzoltósága szeptemberben teszteli a japán csúcstechnológia egyik új ígéretét, Quince-t, a természeti katasztrófa, terrortámadás sújtotta helyszíneken, romok között túlélők után kutató, tankformájú robotot.

A kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris pusztítást követően veszélyes anyagok földfelszíni és -alatti szivárgásáról és más kockázati tényezőkről információt gyűjtő, potenciális áldozatokat és sebesülteket lokalizáló gépet a (Tohoku Egyetem és a Nemzetközi Mentőrendszer Intézet közreműködésével) a Chiba Technológiai Intézetben fejlesztették. Főként a mérete miatt, első ránézésre úgy fest, mint egy gyerekjáték. 26,4 kiló tömege viszont már aligha sorolható játékkategóriába…

Mivel a tervezők alap- és kifinomultabb opcionális funkcióit különválasztották, alkalom szerint újrakonfigurálható, és így többfajta, romos talajon való gyors mozgást, lépcsők, akadályok abszolválását és fejlett érzékelést igénylő helyszínen egyaránt bevethető. Akkor sincs gond, ha váratlanul felbukik, vagy másfél-két méter magasságból leesik valahonnan. Jól tűri a füstöt, vízálló, tehát könnyen fertőtleníthető.

A 655x481x225 milliméter méretű gép normális helyzetben négy keréken, maximum 1,6 méter/másodperc sebességgel mozog, de ez a kerekek száma – a terep járhatóságának függvényeként – a négy pótkerék miatt nyolcra bővíthető. Hat elektromos motor működteti, kamerával, mikrofonnal, hangszóróval, lézerrel, wi-fivel, infravörös, széndioxid-, (testmeleget és lélegzést detektáló) hő- és egyéb érzékelőkkel szerelték fel. Képes más robotoktól, akár többtől is érkező információkat rögzíteni és 3D-s térképbe integrálni. A helyszín feltérképezésével nagyon fontos adatokat szolgáltat a humán személyzetnek. Szenzorokkal észleli a törmelékek alatt/között lévőket, akik a hangszóró jóvoltából hallják a mentési munkálatban résztvevők hangját.

Távirányítható karja ajtókat nyit ki, segíti a romok közti manőverezésben. A humán irányító számítógépes, hálózati kapcsolaton keresztül ugyanabból a nézőpontból, ugyanúgy a gép kameráján (az általa rögzített 3D-s mozgóképeken) keresztül látja a helyszínt, mint a munkája közben miniatűr túlélőcsomagot is szállító robot. A csomag vizet, némi élelmet és a mentők hívására alkalmas mobiltelefont tartalmaz.

„A bajt növeli, a túlélési esélyeket csökkenti, hogy a súlyosan sebesültek teljesen magukra hagyatva, reménytelenül érzik magukat” – nyilatkozta Eiji Koyangi, az egyik fejlesztő, s egyben a Chiba Technológiai Intézet igazgatóhelyettese. – „Ha a robot ad nekik egy telefont, rögtön nincsenek egyedül. Ha vízzel és élelemmel szolgálja ki őket, tovább kitartanak. Azt akarjuk, hogy világszerte elterjedjenek ezek a lehetőségek.”

Laboratóriumban, a június 19-25. között, Szingapúrban rendezett robot-világbajnokságon, valamint szimulációk során Quince kiválóan teljesített. Kérdés, hogy a valóságban, éles helyzetben képes lesz-e ugyanerre. Fejlesztői szerint igen, és a japán robotika eredményeit figyelembe véve szintén valószínűsíthető a pozitív válasz.

1 komment

Címkék: robotika mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr502208224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2010.08.09. 10:02:10

A telefont illetően szerintem rossz irányba indultak el. Egy olyan telefon kéne, ami bemászik a sérülthöz, a kisebb mérete miatt ez reálisabb is.
süti beállítások módosítása