Mégsem annyira önzők az önző ágensek

2010.08.27. 06:00 ferenck

A komplexitás-tudomány olyan rendszereket, ágensekkel, ágensrendszerekkel jól szimulálható önszerveződő folyamatokat próbál értelmezni, amelyekben a rendszerszintű viselkedésformák nem közvetlen következményei a részek közti interakcióknak.

A nemzetközi ágenskutatás egyik fellegvára, az angliai Southampton Egyetem komplex rendszerek szimulálásával foglalkozó intézetének PhD-kutatója, Adam Davies evolúciós folyamatokat, azokon belül önző ágensek megnyilvánulásait vizsgálva igyekszik kimutatni, hogyan tanulnak meg ezek az egyedek együttműködni a természetben.

Szimulációjával új adaptív rendszert mutat be, amely lehetővé teszi, hogy az egyedek változtassanak alapvetően abszolút önző viselkedésükön. Érdekes forgatókönyv bontakozik ki: az ágensek egyrészt nem lesznek önzetlenek, másrészt cselekvéseik mégis közös célt szolgálnak. Kutatási eredményeit a nemrég megrendezett XII. Nemzetközi Mesterséges Élet Konferencián ismertetett, „Ha nem lehetsz együtt azzal, akit szeretsz, szeresd azt, akivel együtt vagy: hogyan növeli az ágens-interakciókra való egyéni rászoktatás az egyetemes hasznot” című tanulmányban foglalta össze.
Davies megközelítése egy egyszerű folyamat, az úgynevezett Hebb-típusú tanulás alkalmazásán alapul. Donald O. Hebb (1904-1985) német származású kanadai neuropszichológus szerint a „tanulás teljesítményváltozást okozó feltételezett változás az idegrendszerben.” A fiatal brit kutató ebből a koncepcióból kiinduló módszerrel igyekszik a megszokások szerint cselekvő ágensekkel elsajátíttatni a hosszútávú haszonmaximalizálást eredményező döntéshozást. A stratégia sem bonyolult: hagyják, hogy az ágensek megtanuljanak előnyben részesíteni korábban is kivitelezett cselekvéseket.

A jelenleg is folyó kutatások a stratégia hatékonyságát vizsgálják – az eddigi tapasztalatok bíztatóak, az önző ágensek ugyan inkább megtanult preferenciáik, mint a tényleges haszon szerint döntenek, viszont hosszabb távon mégis kifizetődő így tenniük. Ezért sikerül viselkedésüket koordinálniuk és rendszerszinten (globálisan) maximalizálni a profitot. A kooperáció mindenkiből jobbat hoz ki, mint amilyen alapvetően. Márpedig, ha tényleg így van, a természet önszerveződő jelenségeit is (talán) könnyebb megismerni.

5 komment

Címkék: mesterséges intelligencia szimuláció ágensek

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr382250912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2010.08.27. 09:49:13

Nagyon izgalmasan hangzik, bár jobban érteném, mit hablatyol.

Elkeveredett 2010.08.27. 10:02:44

@Anselmo:

Az ügynökök béremelést akarnak, aszongya.

pannonfunk 2010.08.27. 11:03:06

Ez már a Czárán-Szathmáry féle prebiotikus pizzában is volt:
Czárán T, Szathmáry E: Coexistence of metabolically co-operating replicators in a cellular automaton_ the importance of space without mesoscopic structure. In The geometry of ecological interactions: simplifying spatial complexity. Edited by: Dieckmann U, Law R, Metz JAJ. Cambridge: IIASA & Cambridge University Press; 2000:116-134.

Meg nézd meg pl. ezt is:
www.biomedcentral.com/1471-2148/8/267

Szóval ez nagyjából a spanyolviasz újrafelfedezése...

TimeToLive 2010.08.27. 11:40:36

@pannonfunk: Sajnos a spanyolviasz jelenseg eleg gyakori a tudomany vilagaban. Ugyanis a kulonbozo tudomanyagak muveloi nem nagyon kommunikalnak egymassal.
Pl. siman elofordulhat, hogy neves MI konferenciakon olyan eredmenyeket mutatnak be ujnak, melyeket mar publikaltak par evvel elotte jatekelmeleti forumokon.

Mondjuk ez azert annyira nem rossz hir, mert ez azt jelenti, hogy bar a koncepcio azonos, es a konkluzio is hasonlo, maguk a modszerek masok lehetnek. Ezen kivul azt is mutatja, hogy az adott problemat tobb szemszogbol is meg lehet kozeliteni, es ilyenkor tudomanyagak kozti egyuttmukodesek johetnek letre. Ezt pedig nagyon szeretik az emberek :)

TimeToLive 2010.08.27. 12:45:27

Hogy a bejegyzeshez is hozzaszoljak:

Sajnos en csak a cikk kivonatat olvastam, de az alapjan erdekesnek tunik.
Amugy a konkluzio nem ujdonsag az agensvilagban, ugyanis ha az agensek dontesei befolyasoljak a kornyezetuket, akkor egy-egy dontes kovetkezmenyei visszahatnak az adott agens kesobbi teljesitmenyere is. Igy elkerulhetetlen, hogy vmilyen szinten az agens megtanulja, hogy figyelembe kell vennie a tobbi agenst is, ha hosszutavon akar sikeres lenni.
süti beállítások módosítása