Szuperszámítások mobiltelefonon

2010.09.08. 06:00 ferenck

Bonyolult fizikai jelenséges szuperszámítógépes szimulációja nélkül a tudomány lényegesen kevesebb eredményt produkálna. Úgy tűnik, csúcsgépek mellett hamarosan mezei okostelefonokon is lefuttathatunk hasonló szimulációkat. Legalábbis néhány MIT kutató szerint.

A felsőoktatási intézmény Gépészmérnöki Karán mobilos szimulációkat kivitelező (itt letölthető) szoftvert fejlesztettek. A jelenlegi változatot ugyan csak bemutató jelleggel használják, de a fejlesztések eredményeként a számítások laboratórium mellett/helyett helyszínen is kivitelezhetők lesznek, sőt, a rendszereket távolról, esetleg robotokkal is irányíthatjuk.

A szoftver elvileg és eredetileg akkor működik, amikor ismerjük a probléma általános jellegét, a részleteket viszont nem. Például, ha egy csőben valami megakadályozza a folyadék áramlását, lehet, hogy csak egyetlen paraméter (az akadály átmérője) jelent gondot. A paraméter megadott értéke mellett, 500 feldolgozó egységgel rendelkező szuperszámítógépen egy óráig eltart a folyadék áramlásának kiszámítása. Az eredménnyel szinte teljesen egyező becslés másodpercek alatt elvégezhető olyan mobiltelefonon, amelyen az új szoftver fut. Gyakori eset: előre tudjuk, hogy a probléma paraméterekben megadható, viszont nem tudjuk, melyek a relevánsak.

A szoftverrel megoldandó feladatokhoz, elengedhetetlen, hogy az adott problémának legyen matematikai modellje. Szerencsére a modellekhez nem kell sok memóriahely, így egy okostelefon akár többezret is képes kezelni. A letölthető változat jelenleg kilenc problémához szolgáltat modelleket, de mihelyst a kutatók újabbakat dolgoznak ki, azok azonnal hozzáférhetők egy szerveren.

Viszont hiába „kicsik” a modellek, létrehozásuk bonyolult folyamat, kell hozzá (az egyébként is nélkülözhetetlen) szuperszámítógép – nem azok teljes helyettesítése, hanem a hatékony együttműködés, egyre több esetben mobiltelefonnal való kiváltásuk a cél.
A probléma és paramétereinek azonosítását követően gondosan kiválasztott, 10 és 50 közötti értéksorral dolgoznak, így próbálnak eljutni a lehetséges megoldásokhoz. Az okostelefonra letöltött modell a szuperszámítógépen előre kiszámított megoldásokkal összhangban lévő új paraméterekre hoz ki megközelítő pontosságú eredményt. Mivel becslésről van szó, nagyon fontos a hibaszint számosítása, amiről az alkalmazás minden esetben tájékoztatja a felhasználót. Jó hír, hogy a szint még a leggyorsabb számításoknál is 1 százalék alá vihető.

A szoftver nemcsak azért hasznos, mert a rendszer viselkedését kikalkulálja a paraméterek alapján, hanem mert immár fordított esetben („inverz problémáknál”) is eredményes: a rendszer viselkedéséből számolja ki paramétereit – például egyrészt az akadály méretéből a folyadék áramlására, másrészt a folyadék áramlásából az akadály méretére következtet. Ha szuperszámítógépet használunk, 30 opció kivitelezése 30 óráig, mobiltelefonon viszont csak 30 másodpercig tart…

Az irányítórendszerekhez kapcsolódó szenzorok mérése ugyanúgy meghatározza a berendezések (fékek, autonóm robotok stb.) működését, mint ahogy egy fizikai rendszer szimulációja a paraméterek alapján leírja a rendszer működését. Ahhoz, hogy az előbbiek jól funkcionáljanak valós időben, fejlesztőiknek rengeteg pontos becslést kell végezniük. Ha az új szoftvert használnák, a becslések pontosabbak, a számítások könnyebben kivitelezhetők lennének. Előbb-utóbb meg fog történni, hiszen az MIT kutatói sem csak folyadékok áramlásában, kristályokban, hanem konkrétabb alkalmazásokban is gondolkoznak.
 

24 komment

Címkék: android szimuláció

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr512278865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2010.09.08. 09:03:22

"a szuperszámítógépet használunk, 30 opció kivitelezése 30 óráig, mobiltelefonon viszont csak 30 másodpercig tart…"

Akkor hát miért is gyorsabb 3600-szor egy telefon "a" szuperszámítógépnél?

Ha ilyen okos szoftvert talált ki valaki, miért nem a nagygépen futtatja, hanem telefonon játszik vele?

Giraffa 2010.09.08. 09:07:08

@fda: azt hiszem a lényeget nem értetted meg. :D

Okostelefonon BECSLÉST kapsz az eredményről, pár %-os hibával. 30 másodperc alatt. Ha PONTOSAN kell az eredmény, akkor kell a szuperszámítógép.

Másképpen: a Pi értéke be van égetve a legtöbb tudományos számológépbe, és nem akkor számolja ki neked több ezer helyiértékig. Becslés az is.

pannonfunk 2010.09.08. 09:07:52

Most őszintén: Te érted, amit leírsz, vagy csak valahonnan copy-paste-eltél?

Mindenesetre homályosítsál fel, hogy mi a bánattól lesz jobb a mobiltelefonos számítás a szuperszámítógépnél? Gondolom, hogy az kimaradt, hogy nem egy mobiltelefon kell hozzá, hanem jó sok, és ez olyan SETI@home 2.0 valami. Vagy valamit félreértettem.

pannonfunk 2010.09.08. 09:09:48

@Giraffa: És a becslést miért nem közönséges számítógépen végzed, miért kell hozzá mobiltelefon? Valami sántít itt nagyon, valószínűleg a poszt toló mechanikusan fordított angolról magyarra valamit, és fel sem merültek benne ilyen kérdések, mint amiket megfogalmazunk a kommentekben...

wu wei 2010.09.08. 09:17:53

Annyira nem bonyolult ez: szuperszámítógépen kiszámolnak egy csomó végeredményt és azt tolják le a mobilodba, így a telefonnak csak a kész végeredmények közül kell kiválasztania azt aminek a bemenete a legközelebb áll a te problémádhoz. Mobil meg gondolom azért kell mert azt egyszerűbb magaddal cipelni a sivatagban mint egy szuperszámítógépet :)

2010.09.08. 09:33:38

"A szoftverrel megoldandó feladatokhoz, elengedhetetlen, hogy az adott problémának legyen matematikai modellje."

Íííííí, ezt nem is gondoltam volna...
Egyéb trivialitás van még?

nikk rivers 2010.09.08. 09:40:58

..és hová tüntek a PC-k?!

EMP 2010.09.08. 09:50:27

Valahol ilyen lathatosagi mellenyben meg sisakban eppen valamit melozol es hirtelen kene valami parameter.
Mobillal sokkal egyszerubb mert az barhol ott van nalad, ellenben egy szamitogep nem biztos.
Biztos vagyok benne hogy ugyanez a program elfutna egy asztali gepen is ha neked pont az kell.
Az ertelme meg az hogy szuperszamitogepekkel kiszamoljak az adott problemahoz az eredmenyeket tobb ezer kulonbozo parameterrel es elerhetove teszik az eredmenyeket. A mobilod kivalasztja a te ertekeidnek megfelelo vagy azokhoz nagyon kozel allo eredmenyeket es "finomitja" oket becslessel a te parametereidnek megfeleloen.
Nem lesz olyan pontos mintha fel oraig szamoltak volna szuperszamitogepen, de 1% alatti hibahatar ami sok esetben eleg...

Egyeb kerdes?

Poll 2010.09.08. 09:51:40

Tényleg nem értitek. Nem szuperszámitógép számolja ki és tolja le mobilra az eredményt és nem is kismillió mobil kell.
Egy olyan programot irtak, ami akár egy mobiltelefonban lévő nagyon gyenge processzoron is másodpercek alatt ad BECSLÉST/KÖZELITŐ EREDMÉNYT egy olyan problémára aminek a PONTOS, VÉGIGSZÁMOLT eredményét egy szuperszámitógép is órákig számolja. Ha ugyanezt a programot a szuperszámitógépen futtatnád, akkor az nem másodpercek alatt végezne, hanem 0.00000001 mp alatt. A lényeg a helyszini használatban van. Szuperszámitógépet nehezen viszel a helyszinre. Ha adott esetben elég egy közelitő érték,akkor a helyszinen a telefonod kiköpi. Ha nem elég, akkor minden marad a régiben, számoltatod nagygéppel.

leginkább tejből 2010.09.08. 09:56:58

hihetetlenül szarul, érthetetlenre megírt cikk!

mi már régen elkezdtük a tudományos munkát, és folyamatosan publikálunk!

kigondoltam.blog.hu/2010/07/07/abakusz

EMP 2010.09.08. 09:57:11

@Poll:
"Az okostelefonra letöltött modell a szuperszámítógépen előre kiszámított megoldásokkal összhangban lévő új paraméterekre hoz ki megközelítő pontosságú eredményt."
En ezt ugy ertelmezem hogy a szuperszamitogep elore kiszamolt ertekeit finomitja becslessel, de igazad van, nem egyertelmu.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.09.08. 09:58:10

és ha van egy problémám (a példában valami cső volt), mondjuk elszakadt a villanyvezeték, és beírok 15 paramétert (mert ugye 10-50 között lehet), akkor az okostelefonom honnan a faszból tugja hogy a kis helyigényű 1000 képlet közül melyikkel oldja meg???? meg mit is old meg egyáltalán?

szóval ha a cső dugulását akarom megtudni becsléssel, vagy mi a pék volt a példában akkor, nekem hülye usernek, át kell nyálaznom először 1000 képletet hogy vajon van e csődugulásos, és be kell írnom a paramétereket, ezért gyorsan veszem a farzsebben a telefon mellett hordott colstokot (vidéken: callstokk, németesen nemtudom), lemérem, és kiadja az eredményt?

mivan? ez kinek lesz jó? atomfizikusoknak? mert egy átlagembernek nemhiszem.

leginkább tejből 2010.09.08. 09:59:27

amúgy ha a csőben megakadályozza valami a folyadék átjutását, nem kell rögtön a csúcstechnika, érdemes belenézni!

leginkább tejből 2010.09.08. 10:00:48

@Hurrá Torpedó:

figyelj öreg, ha nálatok nincs egy részecskegyorsító a fürdőszobátokban, finoman mondva is hülye lúzer vagy!

leginkább tejből 2010.09.08. 10:02:45

@EMP:

igen! a láthatósági mellény szükséges a kalkulációhoz? UV zöld vagy rózsaszín kell? Kösz az infót előre is!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.08. 10:14:58

Emberek! Ti olvastok is, vagy csak fikázni jártok ide?

"Úgy tűnik, csúcsgépek mellett hamarosan mezei okostelefonokon is lefuttathatunk hasonló szimulációkat. Legalábbis néhány MIT kutató szerint."

Próbáljátok ezt értelmezni! Különös tekintettel a második mondatra! :D

Martian (törölt) 2010.09.08. 10:42:11

A megfogalmazások pár helyen bikkfanyelven születtek... vagy lettek lefordítva.
:)

2010.09.08. 10:50:22

@EgyAtya: Rossz példa. Vannak légköri modellek, és a fejlett országok évtizedek óta nem végeznek kísérleti atomrobbantást, mert a szuperszámítógépekkel le tudják futtatni a szimulációkat.
A modell megléte nem zárja ki a hibalehetőséget pl. a meteorológiában. Vö. káoszelmélet.

gregibroki 2010.09.08. 11:13:52

Ez teljesen jó ötlet, tényleg fontos lehet néha a mérnököknek a terepen kiszámolni a paramétereket, sokmindent(gyengébbek kedvéért nem a csődugulás miatt fejlesztik a szoftvert, de kitudja, ha nagyon hosszú csőről van szó, ami kanyarog és nem átlátszó..)
A másik pedig az, hogy nem egyszerű felhasználókról van itt szó, nyilán Jani nem fogja letölteni a progit a telójára, hogy amikor Oszkár gyűjti be a mikrobuszba őt a Moszkva téren három feles után, tudja majd mennyi a csiga terhelhetősége a Magdolna utcai építkezésen.
Tehát vszinű tudni fogja a használandó egyenletet, függvényt, modellt, stb.

dukeekud 2010.09.08. 12:39:49

Ennek kb az lehet a lenyege, hogyha nincs szukseg nagy pontosagra, akkor egy kisebb geppel is megoldhato a problema. Nem kell a szuperszamitogepet egy-ket masodpercre hasznalni, hanem helyette fel ora alatt megoldja a mobiltelefon processzora.

pannonfunk 2010.09.08. 12:48:27

@buGhunter: Köszi, akkor már világos(abb), hogy miről is van szó. A szuperszámítógép kiszámolja pontosan az értékeket néhány paraméterértékre, a mobiltelefonodra letöltöd ezeknek a megoldását plusz egy mobiltelefonnal is gyorsan kiszámolható képletet, amely interpolálja/extrapolálja a szuperszámítógép eredményeit.

ergerberger 2010.09.08. 13:31:10

Jó a cikk, a kommentelők pedig akkora sötét parasztok, hogy sakktáblán lenne a helyük.

Minek ugattok bele tudományos kérdésekbe a pontagyatokkal, barmok? Menjetek vissza szántani!
süti beállítások módosítása