Android robot

2010.10.01. 06:00 ferenck

Az androidok ugyan robotok emberi küllemmel, vagy csak arccal, az Android viszont még nem ihlette meg látványosan a robotikát. Legalábbis szeptember 28-ig, ráadásul a helyszín sem véletlen: az RIC Android Tokióban, a Google Fejlesztők Napján debütált.

A gép nem hogy emberarcúnak, de humanoidnak sem nevezhető: sci-fi mozik idétlen marslakóit idéző zöldben pompázik, esetleg rajzfilmekben állatfiguraként is megállná a helyét. A japán tech-publikumot viszont mi mással lehetne jobban meghatni, mint robotokkal?

A távirányított RIC („robot inside character”) droid két lábon mozog, fej- és karmozdulatokra is képes, az utasításokat Android-alapú mobilkészülékről, vezeték nélküli hálózaton keresztül kapja. Fejét megemelve jól láthatók a beépített mikrofonok, amelyeken szintetikus hangokat ad ki, vagy zenét játszik le.

De mindenek előtt ő a világ első Android operációs rendszer alatt futó vezérlőszoftverrel működtetett robotja. Kifejezetten drága, tehát könnyen behatárolható a potenciális felhasználói kör: egy napra minimum 6200 dollárért bérelhető, tehát aligha fog beköltözni a háztartásokba.

Két japán cég, az RT Corp. és az Androidra specializálódott Brilliant Service fejlesztette hatvan nap leforgása alatt. Mivel látványos és szórakoztató, termékek és szolgáltatások promóciójára tökéletesen alkalmas – megálmodói pont ezért olyan óriásvállalatoknak akarják bérbe adni, mint például a Google.

Szólj hozzá!

Címkék: robotok android mobilkommunikáció

A bejegyzés trackback címe:

https://agens.blog.hu/api/trackback/id/tr32335252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása